Aanmelden
2828-0303

Gezinshuiskinderen: complexe thuissituaties

Met negen kinderen is er altijd reuring in het gezin van Monique en Wilfried Rikhof. Op de keukendeur hangt een ingewikkeld corveeschema, op het aanrecht staan pannen van weeshuisformaat en de serre wordt gevuld met elf stoelen rondom een lange tafel. Dit behoeft weinig toelichting. Hier, in de dorpskern van Saasveld, woont een groot gezin.

Bron: Tubantia, Josien Kodde

,,Het is altijd druk'', lacht Monique Rikhof. De voormalig verpleegkundige van ziekenhuis ZGT en haar echtgenoot Wilfried wonen zogezegd op het werk. In de eigen woning vangen ze naast hun drie eigen kinderen dus zes uit huis geplaatste kinderen en jongeren op. "Ze komen zonder uitzondering uit complexe thuissituaties. Allemaal zaten ze in meerdere pleeggezinnen of leefgroepen waar het niet lukte. Sommige biologische ouders wilden graag voor hen zorgen. Maar konden het niet. Mishandeling, verwaarlozing, autisme, verslaving, psychische problematiek. Noem maar op.''

Neem nu Lisa (15 jaar, niet haar eigen naam red.). Ze kwam al op vierjarige leeftijd als een van de eerste kinderen bij Wilfried en Monique in huis. ,,Mijn vader en moeder hadden vaak ruzie. Mama was ziek in haar hoofd. Papa wist dat niet. Hij kon boos worden. Dan wilde mama weer weg en leefden we twee dagen met haar op straat."

Wilfried en Monique vinden het gezinshuiswerk in het algemeen niet zwaar. ,,Maar er zijn wel eens lastige momenten. Je zit 24 uur per dag in je werk en met elkaar. Ook gaat het soms niet goed met een kind'', tekent Monique aan.

Voldoening

Monique en Wilfried zeggen dat het over het algemeen goed verloopt. Drie keer maakten ze mee dat er geen match was met een kandidaat-gezinslid. Het werk geeft voldoening. Meerdere gezinshuisleden vlogen al uit en redden zich nu zelfstandig. Ook de drie eigen kinderen zijn akkoord met de bijzondere gezinsconstructie.

De Rikhofs vinden het belangrijk dat de gezinshuiskinderen contact houden met hun biologische vaders en moeders. Soms komen die op bezoek, vaak in aanwezigheid van een voogd. Verder is er ondersteuning van een coach en een orthopedagoog van Jarabee.

Ze zijn behalve opvoeder en behandelaars ook ondernemers. "Dat gedeelte van het verhaal moet je niet onderschatten. Je moet de boekhouding bijhouden, via Jarabee zorgcontracten afsluiten en behandelplannen opstellen.'' Monique Rikhof was aanvankelijk in loondienst bij Jarabee. Vanaf 2013 veranderde die constructie en werden ze de vijftigste franchiser via gezinshuis.com. Die organisatie telt inmiddels 150 franchise-gezinshuizen in Nederland.

Gezinshuisouders in Twente

In Twente is een groot tekort aan gezinshuisouders. Dat zijn stellen of echtparen die gemiddeld drie tot zes uit huis geplaatste kinderen opnemen in hun eigen huis. Minstens een van de twee is professionele hulpverlener. De ouders zijn opvoeder én behandelaar. Momenteel telt de regio 25 tot 30 gezinshuizen, dat aantal moet groeien. Gezinshuisouders Wilfried en Monique Rikhof uit Saasveld zeggen dat je het voor het geld zeker niet hoeft te doen. ,,De inkomsten zijn voldoende, maar in ons geval minder dan toen we samen anderhalve baan hadden." Gezinshuisouders krijgen ondersteuning van een coach en orthopedagoog van jeugdhulporganisatie Jarabee. Vanavond is er vanaf 19.30 uur een informatieavond aan de Helene Mercierweg 5 in Hengelo.

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram