Aanmelden

Zomaar een dag uit het leven van een pleegmoeder

In deze blog neem ik jullie mee hoe een dag in ons pleeggezin kan verlopen. We zijn sinds 2011 een pleeggezin en hebben in deze jaren 16 kinderen voor korte tot lange tijd opgevangen en op dit moment wonen er 3 kinderen bij ons die bij ons op zullen groeien. Daarnaast bieden wij nog een crisisplek voor baby’s. Het is (meestal) een gezellige boel bij ons, met veel variatie in leeftijden, onze eigen zoon is 17 en onze jongste pleegdochter is 3.

Even uit de rol van (pleeg)moeder
Het is een gewone doorsnee woensdag, een drukke dag met veel afspraken, eerst ’s ochtends naar hetconsultatiebureau met de jongste voor een ogentest, ’s middags nog een afspraak in het revalidatiecentrum vooronze middelste (zorg intensieve) pleegzoon, tussendoor nog de gewone dagelijkse huishoudelijke klussen en o ja ermoet ook nog gekookt worden, voordat ik het weet is het avond. Op woensdagavond ga ik, om even uit mijn rol als(pleeg)moeder te komen, helpen bij een tweedehands kinderkleding webshop. Even iets anders, bestellingeninpakken, kleding uitzoeken en weghangen. Voor mij ontspanning.

Belletje van Jarabee
Het is kwart over zes, ik ben bezig om koffie te zetten als mijn telefoon gaat, het is een medewerker van spoedzorgvan Jarabee. Zij vraagt of wij een baby van 6 dagen oud tijdelijk willen opvangen. De baby verblijft nog in hetziekenhuis en er wordt gezocht naar een pleeggezin waar ze kan verblijven tot duidelijk is wanneer ze weer naarmoeder kan. Ik weet dat iedereen in ons gezin op dit moment het leuk zou vinden dat er een baby komt, dus ik hebeigenlijk al ja gezegd, terwijl ik normaal gesproken altijd eerst met het thuisfront overleg. De medewerker zegtverder niet veel informatie te hebben, weet alleen dat de baby een meisje is en gezond is.

Alles klaarmaken en hulp van anderen
Ik bel met mijn man en vertel dat ik gebeld ben en dat er morgen een baby komt, hij (en de kinderen op deachtergrond) reageren enthousiast en wij beiden schieten in de actie stand. Wij vinden het beide mooi omcrisisopvang te doen. Omdat het meisje pas de dag erop komt - kunnen we nog rustig dingen regelen - zo moest erin dit geval ons wiegje, die ik had uitgeleend, nog opgehaald worden uit Lochem, dit werd diezelfde avond nog voorons opgehaald, zo fijn dat er behulpzame mensen om ons heen staan. Ik was nog in de hal van de 2e handskinderkleding en dat was goed, want daardoor had ik aan het eind van de avond, tassen vol babykleding, kruiken,babynestje en een box. Geweldig, ik vind dit één van de mooie dingen, mensen willen je graag helpen en binnen notime heb je je de hele babyuitzet weer compleet.

Verdrietig
Toen ik om half 10 naar huis ging stond daar het wiegje gevuld met allerlei spullen en laat op de avond werd er nogeen box gebracht. Conclusie de baby kan komen, alles is gereed en iedereen heeft er zin in! Tegelijkertijd besef ikme ook heel goed hoe verdrietig dit is voor de moeder, die haar kind nu tijdelijk moet missen, we zullen er dan ookalles te doen om het kleine meisje een (tijdelijk) veilige, warme plek te bieden en ook ruimte te bieden voor oudersom hun kindje te bezoeken zodat ze binding kunnen behouden met hun dochter.
Geen dag is hetzelfde

Het was weer een hectische dag, maar dat is hoe het soms in een pleeggezin kan zijn, maar wat ik ook juist zo leukvind aan pleegzorg, geen dag is hetzelfde en je hebt van die dagen dat van je gemaakte planning niets terecht komt,omdat er bijvoorbeeld een crisis tussenkomt. En nu maar gauw gaan slapen, want wellicht is dit voor de komendeweken de laatste nacht dat we door kunnen slapen…

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram