Aanmelden
1919-0606

Met spoed op zoek naar pleeggezinnen tijdens geslaagde pleegzorgdag

Het is een prettige chaos in familiepretpark De Waarbeek, waar pleegouders en hun pleegkinderen dankzij Jarabee en vele sponsoren een dagje uit beleven. Tegelijk heeft Marian Oosterbroek, directeur zorg, een serieuze boodschap: er zijn veel te weinig pleegouders.

Bron: Tubantia

Pleegouders hoeven geen supermensen te zijn, was de boodschap van een landelijke slogan. Maar Korné Pot (34) uit Enschede voldoet ook weer niet helemaal aan het beeld van een 'gewone' ouder. Pot heeft een eigen bedrijf in internetoplossingen, met ruim 20 werknemers. Met zijn vrouw Moniek (33) heeft hij drie kinderen van 3, 5 en 7 én daarnaast een bed and breakfast. En oh ja...: Ze hebben dus ook nog een pleegkind, van 15 jaar.

"Het is ons tweede pleegkind", zegt Korné. "Van 2011 tot 2015 hadden we er ook een. Moniek was dat al gewend omdat haar ouders ook pleegkinderen hadden. Bij mij kwam er een omslag toen ik meer met mijn geloof ging doen. We hadden het als gezin hartstikke goed, maar je leeft niet alleen voor jezelf."

Supermensen

"Toch zoeken we geen supermensen", zegt Ria van Dijk. Ze is trainer bij Jarabee en zelf ook pleegouder. "We zoeken gewone gezinnen met speciale capaciteiten." Zoals het gezin van Jenny en Herman Kleise uit Vriezenveen. Herman zit in de metaal, Jenny doet het huishouden. Samen hebben ze twee kinderen, een zoon van 26 en een dochter van 19, die beiden nog thuis wonen. "We hebben samen, met onze eigen kinderen, besloten dat we pleegkinderen zouden nemen", vertelt Jenny. "Gewoon, omdat je om je heen ziet dat het nodig is. En ik ben de hele dag thuis en wil mijn dag graag zinvol invullen. Bovendien, ik hou wel van wat leven in de brouwerij."

En dat kreeg ze. Het eerste pleegkind bleek 'een heftige plaatsing'. Een puberend meisje, veel gedoe met politie, weglopen, er gebeurde van alles. "Maar toen zij daarom weer wegging hebben we geen moment getwijfeld. Wij vonden het geen mislukking, maar een ervaring", zegt Jenny. Nu heeft ze twee broertjes van 3 en 8 jaar in het gezin. Dochter Dagmar draait vandaag in De Waarbeek mee als 'pleegzus' en heeft als een jonge moeder de 3-jarige Damian op de arm. "En we hebben gezegd dat we er nog wel meer willen", zegt Jenny.

Wachtlijst

Dat zou een uitkomst zijn voor Jarabee. Er staan bijna 50 kinderen op een wachtlijst. Dat is al jaren het geval, dus de roep om nieuwe pleeggezinnen is niet nieuw. "Maar", zegt Oosterbroek, "de druk is toegenomen. We vangen steeds minder kinderen op binnen de muren van een instelling, omdat we vinden dat kinderen in een gezinssituatie moeten opgroeien. Maar de problematiek is ook toegenomen. Waardoor? Dat zijn we nu aan het analyseren."

Komt bij dat niet elk pleeggezin geschikt is voor elk kind. Van Dijk: "We zoeken een gezin bij een kind, nooit een kind voor een gezin." En pleeggezinnen beginnen nooit onvoorbereid aan het avontuur. "Ik vind het traject vanuit Jarabee echt heel goed", oordeelt Korné. "Ook een besluit om er mee te stoppen, is een goed besluit", zegt Van Dijk. "Het is beter dat mensen merken dat pleegzorg niet bij hun past, voordat opnieuw een kind wordt geplaatst."

Pleegouder worden

Pleegouder worden is een grote stap. Je neemt niet zomaar de beslissing om voor een pleegkind te zorgen. Kijk hier voor meer informatie over het pleegouderschap.

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram