Pleegkinderen of kinderen die in een gezinshuis wonen, houden het recht op omgang met hun ouders en eventuele anderen. Het blijft voor een kind te allen tijde belangrijk om contact met zijn ouders te hebben. Bespreek met de betrokken professionals of begeleiders wat op dit moment, in deze situatie mogelijk is en het meest prettig en wenselijk voor alle betrokkenen. Is het bijvoorbeeld niet mogelijk elkaar binnen te ontmoeten, maar kan dat wel buiten de deur? Leg deze tijdelijke veranderingen duidelijk uit aan de kinderen. Als één van de betrokkenen klachten heeft (verkoudheid, keelpijn, hoesten, koorts etc.), kan er geen fysiek contact plaatsvinden. Je kunt altijd overleggen met je pleegzorgbegeleider, gedragswetenschapper en/of (gezins)voogd hoe te handelen.
Pleegouders en gezinshuisouders vallen onder de 'cruciale beroepen', dit betekent dat je recht hebt op noodopvang via school of kinderopvang.
Ook het AKJ heeft gezocht naar manieren om zo goed mogelijk bereikbaar te blijven voor de cliënten en (pleeg)ouders en verzorgers. Uitgangspunt is dat ze zoveel mogelijk het vertrouwenswerk blijven voortzetten. Dit zijn de belangrijkste maatregelen die zij hebben getroffen.
De huidige thuisblijfsituatie als gevolg van de maatregelen tegen het coronavirus zorgt voor vragen bij veel ouders. Hoe ga je hier als ouder, kind of professional mee om? Dagelijk wordt deze pagina door het NJI geupdatet.
Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht? Kijk dan op www.rivm.nl/coronavirus of bel met 0800-1351.