Aanmelden
1414-0606

"Ik heb me nooit pleegkind gevoeld"

Rick Siebum (16) uit Enschede deed in 2016 zijn eindexamen VMBO-kader. Examenstress kende hij nauwelijks en dat hij zijn diploma gaat halen, leidt geen enkele twijfel. Sinds zijn moeder op zijn elfde overleed, woont Rick bij zijn oma. Maar pleegkind voelt hij zich allerminst.

Rick woont met zijn oma in de Enschedese wijk Deppenbroek. Veel is hij niet te vinden in de buurt. Liever brengt hij zijn tijd door met zijn vrienden in de nabijgelegen wijk Twekkelerveld, waar hij opgroeide met zijn moeder en zijn zusje. Hij was er dolgelukkig, tot in 2011 het noodlot toesloeg en de moeder van Rick overleed aan de gevolgen van kanker. Na het overlijden ging Rick bij zijn oma wonen. Zijn zusje trok bij hun tante in. Het contact tussen Rick en zijn zusje met hun vader was op dat moment slecht.

 

Wennen aan regels

De begintijd was moeizaam. “We moesten aan elkaar wennen”, zegt Rick. “Mijn oma, op wie ik heel gek was en die altijd leuke dingen met ons deed, werd plotseling mijn opvoeder. Dat botste in het begin.” Na het moeizame eerste jaar – “ik was een kind dat grenzen opzocht” – woont Rick nu al jaren met veel plezier bij zijn oma. Ze is heel anders dan zijn moeder. De regels van zijn oma zijn strakker dan hij gewend was. “Mijn moeder was altijd heel gemakkelijk. Alles kon thuis. Zo maar even de frituurpan aanzetten, bijvoorbeeld. Bij mijn oma niet. Ze is ook van ‘niks onder de 18’, dat is ook wel een lastig ding.”

‘Een plek gegeven’

Toch is Rick dol op haar. “Een lieve, zorgzame vrouw”, zo omschrijft hij haar. Het overlijden van zijn moeder verwerkten ze samen. Ze vonden elkaar in hun verdriet. Het verlies van zijn moeder heeft hij inmiddels ‘een plekje gegeven’. “Natuurlijk mis ik haar enorm. Maar desondanks gaat het gewoon heel goed met me.” De brede grijns die op zijn gezicht verschijnt als hij dat zegt, verraadt dat hij het meent.

Kijken naar de toekomst

Vijf jaar nadat hij introk bij zijn oma, heeft Rick zijn VMBO-diploma op zak en verdient hij zijn geld met een bijbaan bij de McDonalds. Inmiddels volgt hij de opleiding ‘marketing, communicatie en evenementen’ aan het ROC in Hengelo. Want organiseren van evenementen, dat is zijn lust en zijn leven. Op zijn school organiseerde hij al een aantal grote evenementen. “De kick van als een evenement geslaagd is, die is ongelooflijk.” Zijn droom is ooit het hardstyle-event Defqon te organiseren. “Dat zou vet zijn.” Hoewel Rick formeel een pleegkind is, zegt het begrip ‘pleegzorg’ hem weinig. “Ik woon bij mijn oma en mijn zusje woont bij haar tante. Zo simpel is het. Ik heb me nooit een pleegkind gevoeld.”
contact

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram