Aanmelden
0707-1212

Een veilig thuis is onmisbaar voor elk kind

Het is vrijdagmiddag. Het weekend staat voor de deur als wethouder Arja ten Thije aanklopt bij de familie Bach in Haaksbergen. Het sfeervolle huis biedt sinds enkele jaren een veilig thuis aan kinderen die dat goed kunnen gebruiken. De drie pleegkinderen van Raimond en Henry Bach vinden er de liefde, warmte en geborgenheid die je ieder kind zo gunt.

Na een kort voorstelrondje komt het gesprek al snel op gang en maakt wethouder Ten Thije verder kennis met de pleegvaders Henry en Raimond Bach. Hun drie prachtige pleegdochters zijn 10, 14 en 18 jaar. De oudste twee wonen al ruim twaalf jaar in het gezin en de jongste vindt al meer dan acht jaar een veilige plek bij haar pleegvaders, die inmiddels ook de voogdij hebben gekregen over hun pleegkinderen. Arja ten Thije is onder de indruk. “Een inspirerend bezoek bij een warm pleeggezin. Goed om te zien dat de ontwikkeling van de kinderen in dit pleeggezin altijd centraal staat. Daarbij kijken ze naar wat de kinderen kunnen, niet naar wat ze niet kunnen.”

Helemaal thuis

Ten Thije vindt haar bezoek aan het pleeggezin en het gesprek met de pleegouders bijzonder waardevol. “Pleegouder worden doe je natuurlijk niet zo maar”, vertelt Ten Thije. “Henry en Raimond zijn heel realistisch. Het is geen roze wolk. Ze vertelden dat ze het goed kunnen volhouden, doordat ze heel dicht bij zichzelf blijven. Als pleegouder neem je een weloverwogen besluit om kinderen langere tijd op te nemen in je eigen leven. Om ze een plek te geven waar ze zichzelf kunnen zijn. Waar ze zich veilig voelen, kind kunnen zijn en kunnen opgroeien zonder belemmeringen. Dat is wat je ook bij deze twee pleegvaders en hun drie fraaie pleegdochters ziet. Drie heel gewone leuke meiden die zich hier helemaal thuis voelen. Een veilig thuis is onmisbaar voor elk kind!”

Allemaal een eigen verhaal

De wethouder vindt het belangrijk dat er meer pleeggezinnen komen. “Pleegzorg biedt kinderen structuur en perspectief voor de toekomst”, aldus Ten Thije. “Gewone kinderen, die vaak al veel hebben meegemaakt en tekort zijn gekomen. Soms hebben ze zelf flinke gedragsproblemen. Of biologische ouders die de opvoeding niet meer aan konden, door persoonlijke problemen, maar soms ook door financiële zorgen of verslavingsproblematiek. Ze hebben allemaal een eigen verhaal. Wat de Bachs doen is van onschatbare waarde. Het zou goed zijn als meer mensen hun voorbeeld volgen.”

Meer weten over pleegouderschap? Kijk op www.jarabee.nl/pleegouders.

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram