Aanmelden
0909-1010

Doorbreek het taboe: praat over seksueel geweld!

In Nederland ligt een groot taboe op het praten over seksualiteit. Welke invloed heeft dat op professionals, maar ook op jongeren in residentiële instellingen? Dat is een van de onderwerpen waarover professionals uit het hele land en een jongerengroep bij Jarabee zich de afgelopen twee jaar hebben gebogen, vanuit het internationale project LEAP. Het doel van LEAP is het versterken van participatie van jongeren die seksueel geweld hebben meegemaakt, of die risico lopen. Het Nederlandse onderdeel wordt begeleid door Stichting Alexander.

Dinsdag 3 oktober jl. vond de slotconferentie plaats. De ervaringen van het project werden gedeeld, de producten van de jongeren gepresenteerd en het internationale e-magazine gelanceerd. Ook twee jongeren van Jarabee delen hierin hun verhaal. Een jongere vertelt: “Ik heb seksueel geweld meegemaakt. Voor dit project kon ik er helemaal niet over praten. Ik heb geleerd om het taboe te doorbreken. Door mijn verhaal te delen kan ik weer slapen en weet ik dat ik niet alleen ben. Mijn advies voor professionals? Luister en vraag wat het beste is voor de jongere. Als je seksueel geweld hebt meegemaakt, please, praat erover!”

Waardevolle mix

Marian Oosterbroek, directeur Zorg Jarabee, is enthousiast over het project. “Ik heb veel bewondering voor de jongeren die dit avontuur met ons zijn aangegaan. Ik heb ze zien groeien in hun rol. De jongeren waren in de lead en dat heeft prachtige producten opgeleverd.” Marian doelt hier op de gave armband met de tekst ‘We All Participate’ en de vouwkaart met onder andere vragen om in gesprek te komen over seksualiteit. De producten worden gebruikt als hulpmiddel bij voorlichting op scholen of als tool voor hulpverleners. Margriet Wiersma, junior projectleider Stichting Alexander: “Tijdens het project was er veel ruimte om te leren met elkaar. Het was een gelijkwaardige groep, een waardevolle mix tussen professionals en ervaringsdeskundigen.”

Geef jongeren écht een stem

Cliëntparticipatie krijgt een prominente rol binnen Jarabee. Voor professionals betekent cliëntparticipatie een hele andere manier van werken. Ook Marije Kuipers, gedragswetenschapper bij Jarabee, ervaart dit. “Het thema ‘seksualiteit’ is al een taboe op zich, laat staan ‘seksueel geweld’. Hoe kunnen we op gelijkwaardig niveau samen met jongeren hierop beleid maken? Tijdens mijn opleiding heb ik juist geleerd om de regie te voeren. Cliëntparticipatie vergt hele andere vaardigheden. Je hebt niet meer de regie, dat moet je helemaal loslaten. Jongeren weten het beste wat er leeft onder leeftijdsgenoten en spreken dezelfde taal. Dát is wat werkt." Naast het thema seksualiteit worden ook andere thema’s binnen Jarabee via deze participatieve methodiek aangepakt.

LEAP

Met het project WAP, We all Participate, onderdeel van LEAP werkt Jarabee samen met jongeren en Stichting Alexander om het onderwerp ‘seksueel geweld’ bespreekbaar te maken en het taboe te doorbreken. LEAP is een afkorting voor Life skills, Leadership, Empowerment, Advocacy through Participation Against Sexual violence (LEAP against Sexual Violence). In Europa is participatie van jongeren die seksueel geweld hebben meegemaakt nog minimaal. Hier wil het internationale project LEAP verandering in brengen. Naast Nederland, nemen Roemenië, Bulgarije en Engeland deel.

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram