Image is not available
Image is not available
Image is not available
Slider

In de serre van de familie Rikhof in Saasveld heerst een rustige sfeer. Niets wijst erop dat dit een gezinshuis is waar 6 gezinshuiskinderen, 3 jongens en 3 meisjes in de leeftijd van 13 tot 18 jaar opgroeien. “Schijn bedriegt”, zo leggen Monique en Wilfried uit, “Het is hier altijd druk. Als we niet bezig zijn met de kinderen, dan schrijven we rapporten, onderhandelen we over contracten met zorgverleners, werken we de boekhouding bij, zijn er bezoekregelingen met ouders, voogden, etc. en stellen we behandelplannen op.” Het gezinshuis is een 24/7-onderneming. Zelfs de dubbele wasmachines en –drogers maken overuren. “Er is altijd wel een berg kleding om te wassen”, lacht Monique, “En dan ben je ook vaak taxichauffeur.” 

DSC 1921

Via pleegzorg naar een fulltime gezinshuis

Wilfried en Monique Rikhof zijn in 2004, via een kennis, heel onbevangen gestart met het verlenen van crisispleegzorg. Monique had al een achtergrond in de zorg, Wilfried was werkzaam in een meer commerciële omgeving. Het gezin, met 3 eigen kinderen, is vervolgens in 2009 overgegaan op een gezinshuis. Vanaf 2013 maakten ze de overstap naar een gezinshuis op franchisebasis. Dit betekent dat zowel Wilfried als Monique fulltime werkzaam zijn in hun onderneming. En dat is best pittig, want naast de zorg voor de kinderen moet je alles zelf regelen. Denk aan het bijhouden van de boekhouding, het afsluiten van zorgcontracten en het opstellen van behandelplannen. Dit laatste doen Wilfried en Monique in een driehoekconstructie samen met gezinshuis.com en de zorgaanbieder. En dan zijn er nog de jaarlijkse bijscholingstrajecten om aan alle keurmerken en eisen te blijven voldoen. “Het geeft veel, maar het neemt ook”, vertelt Wilfried.   

Meer weten over gezinshuizen?

In samenwerking met Ambiq en Gezinshuis.com organiseren we een informatiebijeenkomst over gezinshuizen. Donderdag 5 maart 2020 om 19.30 uur aan de Helene Mercierweg in Hengelo.
Aanmelden info-avond

Matching is belangrijk

“Voor de komst van ieder nieuw kind wordt altijd met alle kinderen afgestemd wat zij ervan vinden, of ze vinden dat het nog past. Ook houden we goed in de gaten of een nieuw kind een match heeft met de gezinssamenstelling. Ieder kind moet zich er goed bij voelen.” Monique legt verder uit: “Idealiter kun je een kind eerst observeren en stel je een plan van aanpak op. In de praktijk werkt dat soms anders. In een enkel geval moet je er, in het welzijn van het gezin, voor kiezen een kind elders te laten plaatsen. Sommige kinderen doen het goed in een gezinshuis als deze, andere functioneren beter in groepsverband.”

Veel bekijks

Als de familie met alle kinderen op vakantie gaat, trekken ze altijd veel bekijks. Ze moeten vaak uitleggen hoe het gezin is opgebouwd. Naast de gezelligheid die het met zich meebrengt blijft het goed opletten. “We lopen altijd te tellen”, vertellen Wilfried en Monique. ”En op vakantie gaan, met name naar het buitenland, betekent een goede voorbereiding. We regelen paspoorten, akkoordverklaringen van ouders en/of voogden en alle verzekeringen moeten op orde zijn.”

DSC 1464 RBF 8426

Duidelijkheid en goede samenwerking

Wilfried en Monique zijn vooral nuchter en duidelijk. “We spreken met ieder kind bij binnenkomst af dat we hier niet aan pubertijd doen”, grapt Wilfried. “De kinderen weten precies waar ze aan toe zijn en wie welke kleine huishoudelijke taken op zich moet nemen. En dat gaat goed.” Omdat het fijn is om met collega gezinshuizen te kunnen sparren heeft de familie Rikhof samen met enkele andere gezinshuizen de ‘Twentse Gezinshuizen’ opgericht. Inmiddels zijn er 19 gezinshuizen aangesloten met als doel om met elkaar mee te kijken, elkaar scherp te houden en elkaar verder te helpen.

Laat je niet (ver)leiden door de dagvergoeding

Monique en Wilfried delen graag wat tips voor gezinnen die overwegen ook een gezinshuis te starten. “Het is allereerst belangrijk om niet alleen te kijken naar de dagvergoeding die je ontvangt per kind. Je wordt ondernemer en dat heeft z’n voor- en nadelen. Je krijgt te maken met extra kosten (denk aan vervoer, school, sport, ziektekosten) en je bouwt als ondernemer geen pensioen op. Verder, denk goed na over wat je er allemaal bij krijgt, zoals ook de contacten met de biologische ouders en voogden en de teleurstellingen die dit soms voor de kinderen met zich meebrengt. Hou ook rekening met de buurt waarin je woont. En je bent 24/7 bezig, je geeft een groot deel van je privacy op.”

En daar doe je ’t voor

“Het neemt veel, maar het geeft ook veel” zijn de wijze woorden van Wilfried. “Het mooiste moment is als een kind dat lange tijd onder begeleiding naar speciaal onderwijs gaat, op een dag zelfstandig naar een school in de buurt gaat. Dat is waar je het voor doet”, voegt hij eraan toe terwijl zijn ogen beginnen te stralen. Monique vult aan: “Of wanneer je een kind de waarde van geld hebt weten bij te brengen, wanneer het sparen voor bijvoorbeeld een brommer is gelukt. Een kind wil graag normaal zijn en zich veilig voelen. Dat is wat wij voor ze kunnen betekenen.”