Video Interactie Behandeling Gehechtheid

VIB-G is een specialistische behandelmodule om pleegkinderen te helpen invoegen in hun pleeggezin, zodat ze samen met de pleegouders kunnen werken aan een veilige band en een stabiele, blijvende relatie. 

Veel pleegkinderen hebben weinig vertrouwen in zichzelf en in de ander. Zij komen uit een thuissituatie waarin zij niet langer kunnen blijven wonen en worden hierdoor gescheiden van hun ouders en eventuele broertjes en zusjes. Ze gaan wonen in een pleeggezin waar de band tussen pleegkind en pleegouder niet vanzelfsprekend is. In deze nieuwe gezinssituatie is het essentieel voor het kind om (weer) vertrouwen in zichzelf en in de ander op te bouwen.

Voor pleegouders is het niet gemakkelijk om een relatie met een pleegkind op te bouwen. Pleegouders krijgen te maken met kinderen met een onveilig gehechtsheidsverleden en soms ook traumatische ervaringen. Het is echter nooit te laat om een positieve gehechtheidsrelatie op te bouwen, ook niet voor kinderen die ernstig en herhaaldelijk teleurgesteld zijn door hun opvoeders.

Hoe werkt Video Interactie Begeleiding Gehechtheid (VIB-G)?

Gebleken is dat pleegouders baat hebben bij extra behandeling. Interventies die ondersteund worden met de video zijn het meest effectief. Wij noemen dit Video Interactie Behandeling Gehechtheid (VIB-G) en er zijn medewerkers bij Jarabee die hierin gespecialiseerd en gekwalificeerd zijn. Passend bij de plaatsing passen we deze vorm van behandeling toe.

Gericht op een goede start | preventief

Bij de start van plaatsingen richten we ons op het behandelen van de hechtingsrelatie van het kind in het pleeggezin. We maken drie keer een beeldopname, deze beeldopnames worden geanalyseerd aan de hand van de bouwstenen van hechting, waarna de review plaats vindt met de pleegouders. De beeldopname duurt 10-15 minuten en gaat om alledaagse situaties zoals een spelletje doen, verzorgingsmomenten van jonge kinderen, een eetsituatie of het naar bed brengen. Het gaat om momenten waarbij interactie plaatsvindt tussen pleegouder en pleegkind.

Tijdens de review besteden we aandacht aan de hechtingssignalen van het pleegkind en wat er zichtbaar goed gaat in de contact. We kijken naar de initiatieven/ gedrag van het pleegkind en vervolgens wat dit vraagt van de pleegouders.

Gericht op de huidige situatie | curatief

Ook als het pleegkind langer verblijft in een pleeggezin, maken we gebruik van VIB-G. We bieden behandeling met betrekking tot de hechtingsrelatie en zetten in op herkenning van traumagedrag. Anders dan bij de preventieve variant van VIB-G maken we 4 tot 6 keer beeldopnames. Deze beeldopnames worden geanalyseerd aan de hand van de bouwstenen van hechtingen traumasensitief opvoeden, waarna de review plaats vindt met de pleegouders. Na een tussenevaluatie zal er na 3 – 4 maanden een follow-up plaatsvinden met wederom beeldopname en review.