Aanmelden

Anne over haar stage in een onderwijs-zorgklas

Kinderen spelen, leren en willen de wereld ontdekken. Dat is niet voor elk kind vanzelfsprekend. Sommige kinderen hebben extra ondersteuning, aandacht en uitdaging nodig. Dat kan in een Onderwijs-zorgklas. In een onderwijs-zorgklas komen leren en zorg samen. Anne Verhoeckx liep het afgelopen jaar stage in de Onderwijs-zorgklas in Hengelo. Ze vertelt over haar ervaring.

Groeien naar zelfstandige professional

"Het leek mij een mooie uitdaging om kinderen met verschillende problematieken te begeleiden in hun gedrag op school. Het gaat om kinderen die het moeilijk vinden om mee te doen in het reguliere onderwijs. Ik kreeg de vrijheid om interventies te bedenken en in te zetten voor de kinderen passend bij hun problematieken. Dit was de belangrijkste reden om te kiezen voor deze stage."

Vrijheid en verantwoordelijkheid

"Mijn stage heb ik als zeer waardevol, fijn en leerzaam ervaren. Ik vond het fijn dat ik op den duur samen met mijn collega het mentorschap van een kind op mij mocht nemen en daarbij veel verantwoordelijkheden kreeg. Ik kreeg veel vrijheid om zelf te ervaren en te leren van mijn handelen, maar kon ook altijd terugvallen op mijn collega’s. Ik heb tijdens mijn stage bij de Onderwijs-zorgklas geleerd dat er niet één oplossing voor één probleem is. Wat voor het ene kind met ADHD een passende oplossing is, hoeft niet te betekenen dat dit ook de oplossing is voor het andere kind met ADHD. Ik ben hierdoor erg creatief geworden in het zoeken naar alternatieven. Ik heb veel geleerd over de verschillende alternatieven die er zijn. Naast het contact met de kinderen, had ik ook contact met de ouders, gedragswetenschapper en andere organisaties zoals Karakter of Radar. Hierdoor leerde ik steeds meer van de verschillende organisaties waar Jarabee mee samen werkt."

Acceptatie als nieuwe leerkracht

"Tijdens mijn stage vond ik het soms lastig om te accepteren dat je als nieuwe leerkracht niet gelijk het gezag hebt op de kinderen. In het begin merkte ik dat ik erg werd uitgetest door de kinderen, ze luisterden bijvoorbeeld niet naar mijn instructies. Na een paar weken voet bij stuk houden, verdiende ik steeds meer het gezag. De kinderen luisterden op den duur naar mijn instructies. Dit was voor mij een grote succeservaring."

Bijzondere momenten

"De meest bijzondere momenten op mijn stage vond ik de momenten wanneer de kinderen (kleuters) tekeningen gingen maken voor mij. Mij knuffels gaven of zeiden dat ze mij erg lief vonden. In het begin van mijn stage was ik best wel streng, omdat ik daardoor het gevoel had dat ik gemakkelijker de touwtjes in handen kon houden. Toen ik merkte dat de kinderen direct naar mij luisterden wanneer ik iets van ze vroeg, voelde ik meer ruimte om meer toenadering te zoeken richting de kinderen. Ik kon bijvoorbeeld tijdens het spelen meer gesprekken met ze voeren, grapjes maken en doorvragen op gevoelens. Hierdoor stelden de kinderen zich steeds meer open voor mij. Dat vond ik erg fijn en bijzonder."

Zelfstandige professional

"Bij Jarabee is er de mogelijkheid om ook bij andere functies rond te kijken tijdens je stage. Zo heb ik zelf ook bij de Onderwijs-zorgklas in Almelo gekeken. De tips die ik hier kreeg, kon ik weer toepassen bij de Onderwijs-zorgklas in Hengelo. Ook vond ik het erg leuk om daardoor mijn netwerk te vergroten. Jarabee is een organisatie die je veel vrijheden geeft met de nodige ondersteuning om te groeien naar een volwaardige en zelfstandige professional."

Wil jij ook stage lopen bij Jarabee? Bekijk hier het aanbod van stageplekken.

 

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram