Aanmelden

Zelfvertrouwen vergroten door inzet videobeelden

Kevse (2 jaar), werd toen zij 4 dagen oud was, opgenomen in het ziekenhuis met ernstige uitdrogingsverschijnselen. Moeder Elif heeft geen verblijfsvergunning en was daardoor onverzekerd. Vader Omar heeft geen gezag over zijn dochter. Door machteloosheid, onbegrip en angst ontstond er strijd tussen ouders. De rechter spreekt uit dat Kevse in een pleeggezin geplaatst moet worden. Vorig jaar werd hun tweede dochter, Naïma (nu 1 jaar), geboren. Ook zij werd onder toezicht gesteld.

Aansluiten bij de ontwikkeling

Wencke, hulpverlener Jarabee, vertelt: "Omar en Elif vonden het lastig om aan te sluiten bij de ontwikkeling van dochters Kevse en Naïma." Vanwege de taalbarrière werd video-hometraining ingezet. Enkele speel- en eetmomenten werden gefilmd. "Elif sloot tijdens het eten niet aan bij het tempo van Naïma. Voor moeder was het eetmoment vooral 'taakgericht' en niet 'relatiegericht'. Door de beelden terug te kijken zag moeder dat haar dochter om zich heen keek en nog niet toe was aan een volgende hap. Ze leerde om te wachten tot Naïma haar mond open deed en klaar was voor de volgende hap." Het is belangrijk om je kind goed te volgen, pas dan kun je op een goede manier reageren op je kind. Omar en Elif leerden om deze momenten te zien en aan te sluiten bij Kevse en Naima.

Zelfvertrouwen

Wencke: "Ouders groeiden zichtbaar in het maken van contact met hun meiden. Kregen meer zelfvertrouwen en sloten aan bij de ontwikkeling van de kinderen." De rechter heeft daarop besloten dat de meiden met begeleiding, weer thuis mogen wonen. "Dat is het mooie van ons werk", vertelt Wencke, "samen met ouders, voogd en andere betrokkenen, toewerken naar een stabiele en veilige thuissituatie voor de kinderen."

 

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram