Aanmelden

Scholing voor pleegouders

Als je net gestart bent of als je al een tijdje pleegouder bent, is en blijft ondersteuning in de vorm van bijscholing prettig. Niet alleen om kennis op te doen, maar ook om ervaringen uit te wisselen met andere pleegouders. Daarom organiseert Jarabee regelmatig workshops en trainingen over diverse pleegzorg-onderwerpen.

Wil je bij een bijeenkomst/training zijn? Meld je aan via
pleegouders@jarabee.nl.

  • Workshop 'wet- en regelgeving', donderdag 24 oktober 2024 van 19.30 uur tot 22.00 uur

    Een interactieve lezing over de rechtspositie van  het pleegkind en pleegouders door  Mariska Kramer, advocaat jeugdrecht en auteur van het boek 'Paraplu voor pleegouders'.

    Aan bod  komen vragen als: Moet je als pleegouder wel of niet naar een zitting gaan? Wat zijn de rechten van pleegouders die het niet eens zijn met de omgangsregeling? Wat kun je als pleegouder doen als je het niet eens bent met een dreigende overplaatsing van het pleegkind? Wat zijn de voor- en nadelen van pleegoudervoogdij etc.

    Er is ruimschoots gelegenheid tot het stellen van vragen.

  • Workshop 'social media', woensdag 20 november 2024 van 19.30 uur tot 22.00 uur

    Evi is 14 jaar en woont nu 4 maanden in een pleeggezin. Vanaf dag een zien pleegouders dat ze de hele dag rondloopt met haar telefoon in haar hand. Elke avond is het strijd, want ze wil absoluut niet zonder telefoon naar bed. Wat Evi precies uitspookt met haar telefoon weten pleegouders niet precies. Evi heeft meerdere accounts op Instagram, Snapchat, BeReal en is continu bezig met het bijhouden van alle berichten. Bang om wat te missen en buitengesloten te worden. Evi volgt veel influencers en besteedt uren aan het maken van ‘perfecte’ selfies op haar slaapkamer. Op een avond is Evi ineens helemaal overstuur. Er blijken naaktfoto’s van haar uitgelekt te zijn en ze worden rondgestuurd via diverse social mediakanalen.

    Wat houdt (pleeg)kinderen/jongeren anno 2023 bezig op socialmedia? Zeggen de termen vloggen, bingewatchen en tik-tok je iets? Onze (pleeg)kinderen behoren tot de 'generatie swipe': een generatie die volledig online opgroeit met hun smartphone altijd paraat. Internet is net zo vanzelfsprekend als water uit de kraan. Socialmedia heeft tal van mogelijkheden: muziek luisteren, appen, gamen, enzovoort. Bovendien is het tegenwoordig de manier om sociale contacten te maken en te onderhouden. Tegelijkertijd zijn er ook de nodige risico’s en komen termen als sexting, flaming en cyberpesten voorbij.

    Aan pleegouders de belangrijke taak om hun pleegkind mediawijs te maken. Maar hoe? Is het wijs om te begrenzen en te contoleren? Of is vertrouwen belangrijk en leren ze door te experimenteren? Op de hoogte blijven over socialmedia is in ieder geval een must. Na het volgen van deze workshop ben je helemaal op de hoogte van alle ins en outs op het gebied van social media.

    We geven antwoord op bovenstaande vragen en geven ruimte voor eigen casuïstiek.

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram