Aanmelden
0101-0404

Start hackathon tegen kindermishandeling

'Hoe kunnen we met behulp van digitalisering en technologische innovaties kindermishandeling voorkomen, eerder in beeld brengen en duurzaam oplossen.' Dat is de 'te hacken' vraag waar studenten en professionals zich deze week over buigen in het Design Lab van de Universiteit Twente.

Voor tienduizenden kinderen in Nederland is kindermishandeling de dagelijkse realiteit. Kindermishandeling is, samen met andere vormen van huiselijk geweld, het grootste geweldsprobleem van onze samenleving. Kindermishandeling komt in Nederland naar schatting 119.000 keer per jaar voor. Dat betekent dat gemiddeld in iedere schoolklas van 30 leerlingen 1 kind zit dat wordt mishandeld. Geschat wordt dat de mishandelingen leiden tot 50 doden per jaar. Kindermishandeling kan fysiek of psychisch geweld zijn, maar ook verwaarlozing.

Andere en effectieve aanpak

Marije Kuipers, gedragswetenschapper van Jarabee is aanwezig bij de hackathon. "Om een goed beeld te krijgen van het probleem, staat vandaag in het teken van onderzoek. We analyseren verhalen, cijfers en feiten rondom kindermishandeling. Nog veel signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling worden gemist. We denken dat digitalisering een belangrijk middel is om kindermishandeling anders en effectiever te kunnen aanpakken. Zonder daarbij de privacy van de betrokkenen of kinderen in gevaar te brengen. Na de onderzoeksfase gaan de multidisciplinaire teams verder aan de slag met het vraagstuk. De teams bestaan uit studenten van het ROC van Twente en Saxion en professionals uit de zorg en daarbuiten. Uiteindelijk presenteren alle teams vrijdag een concept/prototype."

Samen toekomst maken

In de hackathon van Twente strijden teams tegen elkaar, waarna een jury het beste concept/prototype kiest. De winnaar krijgt een plek op het landelijke congres: ‘Samen toekomst maken’. Ook in Leiden en Eindhoven vinden de komende weken hackathons plaats. De regionale en landelijke winnaar krijgen ondersteuning van Garage2020 en een geldbedrag om het concept daadwerkelijk te realiseren.

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram