Nu jeugdhulp meer en meer bij het gezin thuis en zo vroeg mogelijk plaatsvindt - vóór er grote problemen ontstaan –, wordt Video Home Training (VHT) ) & Video Interactie Begeleiding (VIB) steeds meer preventief ingezet. Dat is ook hoe Astrid het gaat gebruiken bij pleeggezinnen. Om de ingroei in een pleeggezin zo soepel mogelijk te laten verlopen. Over de opleiding vertelt ze: “Tijdens zo’n gesprek ga je echt samen met de pleegouders op ontdekkingsreis. Het is mooi om te zien wanneer dingen in beweging komen. Je ziet dat er iets gebeurt bij ze tijdens het terugkijken van de beelden, tijdens de review en ook tussen de afspraken. Het mooie is dat videobeelden beklijven, waardoor het leerproces verder gaat als wij er niet bij zijn. Soms zie je dat pleegouders elkaar ook weer naar een ander niveau brengen na het zien van de beelden. Het is echt een meerwaarde binnen de pleegzorg.” Inge vult aan: “wat ik er fijn aan vind is dat het een hele concrete methode is; het is meer dan alleen maar praten.”
Opleidingscoördinator, Helga Oude Hendriksman, is na al die jaren nog even enthousiast over de methodiek. “Het mooiste vind ik dat we kijken naar waar de kracht zit van de personen die we filmen. De camera maakt die krachten heel zichtbaar; de beelden doen hun werk. We kijken samen met (pleeg)ouders en professionals naar de beelden, zetten het op pauze en herhalen het moment nog eens. Zo kun je micro-momenten ineens vanuit een heel ander oogpunt gaan zien. Herlabelen. Mijn ervaring is dat mensen al genoeg dingen ‘fout’ zien gaan bij zichzelf, daar hoef ik ze niet op te wijzen. Hoe fijn is het voor (pleeg)ouders en professionals om zichzelf terug te zien en te beseffen dat ze heel veel dingen eigenlijk best goed doen? Op dat positieve bouw je verder zodat het negatieve vanzelf minder wordt. Deze focus op de eigen kracht van elk persoon past helemaal bij de visie van Jarabee.”
Vanaf de start van de opleiding gaan de pleegzorgwerkers aan de slag met de methode bij pleeggezinnen of bij biologische ouders. Gerda zegt: “Het is niet altijd makkelijk. Je wilt graag alles wat je ziet op de video benoemen, maar de kunst is om te zorgen dat de (pleeg)ouders zelf op een natuurlijke manier tot bepaalde conclusies komen. Je toont gewoon wat er is en dan zeg je eigenlijk zo min mogelijk. Dat klinkt makkelijk, maar dat is het niet. Ik heb wel geleerd om vooral mee te bewegen met hun reactie en alle verwachtingen los te laten. Met elke reactie van (pleeg)ouders mag ik blij zijn. Ik ga meestal weg bij het gezin met het idee: 'goh, dat is toch anders gegaan dan ik had verwacht'.” Astrid voegt hieraan toe: “Het is best spannend om meteen in de praktijk te beginnen met VHT en VIB. Kan ik dit wel? Hoe reageren (pleeg)ouders? Maar ik doe het niet alleen, dat we alles in de opleidingsgroep kunnen bespreken, geeft me veel vertrouwen. Het is fijn als datgene wat jij in de beelden zag, ook door anderen herkend wordt.”
Jarabee verzorgt al jaren de gecertificeerde anderhalf-jarige opleiding Video Home Training (VHT) & Video Interactie Begeleiding (VIB). Als hét Twentse opleidingsinstituut leiden we ook zorgprofessionals van andere organisaties op. Deelname kan zowel online als offline. Neem jij deel aan de volgende lichting? Lees hier meer.