Aanmelden
1717-0505

Moeders leren van moeders

Op haar 19de werd Mandely moeder van een dochtertje, dat viel haar zwaar. Met de begeleiding van Pro Jonge moeders Jarabee stond ze weer stevig in haar schoenen. Vijf jaar later reageerde ze op een oproep voor ervaringsdeskundige. Nu ondersteunt ze andere jonge moeders met haar eigen verhaal.

“Ik had er veel zin in om andere moeders te helpen, want ik weet natuurlijk zelf hoe het soms kan zijn”, vertelt Mandely. Ze is gekoppeld aan Marjolein, een jonge moeder: “Als ik ergens mee zit of er even doorheen zit, dan kan ik haar inschakelen. Het is fijn dat Mandely dezelfde leeftijd heeft en ook jong moeder werd. Ze leert mij om vooral niet met de dingen te blijven zitten. Dat doet me echt goed. Ik krop dingen namelijk snel op en wil anderen niet lastigvallen.”

Van jonge moeder naar ervaringsdeskundige

Na een motivatiegesprek volgde Mandely de training Jonge moeders voor jonge moeders.“Iedereen moest haar eigen tijdlijn en een stukje levensverhaal voordragen aan de rest van de groep en begeleiders”, vertelt Mandely. “Toch een beetje een afsluiting en het begin van een nieuwe kans.”

Ze heeft een goed beeld van hoe ze er voor Marjolein wil zijn. “Samen hebben we een aantal doelen opgesteld waar ik haar bij ondersteun. Bij mooi weer gaan we lekker naar buiten met de kleine en praten we erop los. Het hoeft niet altijd over problemen te gaan. Ik vind het belangrijk dat ze ook weet dat ik er ben om even een kop thee samen te drinken, even afleiding zoeken.”

Onderdeel van de methodiek

De inzet van ervaringsdeskundigen is onderdeel van de methodiek van Pro Jonge moeders. Bijna elke cliënte wordt vanaf de start gekoppeld aan een ervaringsdeskundige. Daarnaast bundelen Mandely en haar collega’s terugkomende thema’s, zoals een cv opstellen, om met een groep jonge moeders te behandelen.

Pro Jonge moeders

Pro Jonge moeders is er voor meiden tot 27 jaar uit Enschede, die zwanger zijn of moeder zijn geworden. Het Pro Jonge moeders team ondersteunt jonge moeders bij het opvoeden van hun kindje(s), begeleidt bij het vinden van school of werk, helpt bij de financiën en meer. De eigen kracht en de competenties van de jonge moeder zijn het uitgangspunt.

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram