Aanmelden
1515-1111

Kindermishandeling moet openlijk besproken worden

Drie procent van alle kinderen in Nederland wordt mishandeld. Dat is gemiddeld in elke klas een kind. Daarom wordt er tijdens deze week tegen kindermishandeling openheid gevraagd bij mensen die mishandeling zien of meemaken.

Tonnie Buitink uit Enschede heeft meer dan 50 jaar een groot geheim met zich meegedragen. "Ik was 13 toen het begon. Ik ging naar het klooster in Etten-Leur om tot broeder opgeleid te worden. Maar na twee en een half jaar misbruik ben ik weggegaan en nooit meer teruggegaan." Hij weet als geen ander hoe het je leven beïnvloedt als er niet over gesproken wordt.

Praten lucht op

"Erover praten en je zorgen uiten is het belangrijkste wat je als omstander kunt doen", vertelt gedragswetenschapper Emmy Stamsnieder van Jarabee. "Iemand die het hoort of ziet, kan altijd bellen met 'Veilig thuis' (0800-2000) en advies vragen. Veel mensen die met kinderen werken hebben wel zo'n onderbuikgevoel. Dat mag geuit worden, als je erbij vertelt dat je je zorgen maakt om het kind."

"Ik heb altijd gedacht dat mijn moeder het niet wist", vervolgt Tonnie. "Ik wilde het pas vertellen als zij er niet meer was. Maar toen ik het vier jaar geleden toch vertelde, bleek dat ze het altijd geweten had. Ik was nog nooit zo blij dat mijn moeder het wist en dat het geen geheim meer hoefde te zijn."

Bron:RTV Oost

Expertiseteam kindermishandeling, seksualiteit en huiselijk geweld

Gedragswetenschapper Emmy Stamsnieder is onderdeel van het expertiseteam KSH van Jarabee. Het expertiseteam bestaat uit drie gedragswetenschappers die professionals versterken en adviseren rondom kindermishandeling, seksualiteit en huiselijk geweld. Ze kunnen het voorliggende veld versterken zodat daar de juiste zorg geleverd wordt en professionals zich handelingsbekwaam voelen in het omgaan met deze complexe problematiek. Als hulpverlener heb je soms de behoefte om even te overleggen over een casus. Wat is in deze situatie nodig? Wat is de beste oplossing voor dit kind en door welke instelling moet het geholpen worden? Voor overleg of advies over een casus kunnen verwijzers van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 15.00 bellen naar de collegiale overleglijn van Jarabee (0900 - 527 22 33).

Meer informatie over veiligheidsvraagstukken is terug te vinden op deze pagina

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram