Aanmelden
1717-1010

In quarantaine als je op een groep woont; hoe is dat?

Stel: je bent 16, je verblijft tijdelijk op een 24-uursgroep en je moet vijf dagen in quarantaine. Niet omdat jij besmet bent, maar één van je groepsgenoten. Geen vrienden zien, niet kunnen sporten en op je kamer moeten eten van wegwerpservies. Best balen natuurlijk. Maar gelukkig bestaan er pedagogisch medewerkers die deze situatie aangrijpen om hun creativiteit eens flink aan te wakkeren. 

Het beste van maken

Zo moest de verblijfsgroep aan de Matenstraat in juli in zijn geheel in quarantaine, precies toen er een kampweek gepland stond. Met een strak protocol en een vol quarantaine-programma lukte het om dit vol te houden. Een individueel ontbijtje in het zonnetje, een tosti-comité, een watergevecht op afstand, een quiz via Kahoot, om en om badmintonnen en een ‘luchtrooster’; alles werd uit de kast gehaald. Je kunt er maar beter het beste van maken.

Het Matenstraat Dagblad

Dit alles werd beschreven in ‘Het Matenstraat Dagblad’, de speciale corona-editie: “In de middag worden de quarantaine-puzzel en het raadselpakket uitgedeeld. Hier gaat iedereen direct enthousiast mee aan de slag en na een uur ontvangen we al de eerste berichten dat de raadsels en puzzels zijn opgelost. Er worden zelfs fouten in de rebussen ontdekt, dus de quarantaine is jullie gelukkig nog niet naar het hoofd gestegen.

Jullie vroegen of we ’s avonds via videobellen Bingo konden spelen. Voor de start van de Bingo nam iedereen een tasje met wat lekkers, wat te drinken en twee bingokaarten mee naar boven. De prijzenkast is ondertussen losgetrokken en er wordt gespeeld voor vloerkleedjes, deodorant, noodles en fotolijstjes. Om 22:00 wordt er nog een laatste cateringronde verzorgd, waarna iedereen er weer een quarantainedag op heeft zitten.”

De verblijfsgroepen van Jarabee kregen meerdere malen te maken met besmettingen. Het is begrijpelijk dat pubers niet staan
te springen om hele dagen alleen op hun kamer te verblijven. Toch maken ze er iets van: “Alle jongeren mogen dan niet hun kamer uit, wel maken zij het gezellig samen met groepsleiding. Door muziek uit hun boxen te laten klinken en vanuit ieders eigen kamer fanatiek mee te zingen. ‘Bubbelbad’ is toch echt wel favoriet.”

Jong en corona

Zoals ook de rest van Nederland, kregen de jongeren te maken met het ‘anderhalve-meter-leven’. Zo konden ze ineens niet meer naar school en werden ze beperkt tot contact via een beeldscherm, terwijl een groot deel van het leven van pubers zich juist op school afspeelt. School is een omgeving waar jongeren richting volwassenheid groeien, naar een identiteit zoeken en hun sociale vaardigheden versterken. Hier leren ze zich tot de groep te verhouden, bij welke groepen ze willen horen en aan welke vrienden ze wat hebben. Ook de jongeren die bij Jarabee verblijven hadden hier last van, maar met hulp van ouders en familieleden en het organisatietalent van de groepsleiding, hebben ook zij het corona-jaar doorstaan.

En die kampweek weg? Die ging een week later toch door toen iedereen weer klachtenvrij was!

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram