De afspraken zijn een regionale uitwerking van het landelijke Thuiszitterspact, dat vorig jaar werd gesloten om de problemen aan te pakken. Oud-Kinderombudsman Marc Dullaert, aanjager van het pact, is trots op de brug die is geslagen tussen onderwijs en zorg. "‘Het kan echt zorgen voor een landelijke doorbraak."
"Er was geen structureel contact. Wij zorgen ervoor dat zodra het niet goed gaat met een kind op school, alle partijen er meteen bij worden betrokken. Die focus op preventie is heel belangrijk. Zodra het kind thuis zit ben je eigenlijk al te laat", zegt Dullaert. Een groeiend aantal kinderen in Nederland zit thuis terwijl ze leerplichtig zijn. In totaal vallen zo’n tienduizend jongeren per jaar op deze manier buiten de boot.
Het Thuiszitterspact is gesloten door de staatssecretarissen Sander Dekker (Onderwijs) en Martin van Rijn (Volksgezondheid). Zij moeten er samen met het ministerie van Veiligheid en Justitie, de gemeenten, samenwerkingsverbanden en scholen voor zorgen dat in 2020 geen enkel kind langer dan drie maanden thuis zit zonder passend onderwijs. De oorzaak van thuiszitten is volgens de initiatiefnemers bijna altijd een combinatie van onderwijs- én jeugdhulpproblematiek. Daarmee is het een gezamenlijke verantwoordelijkheid van school, samenwerkingsverband en gemeente.
Sommige kinderen hebben extra ondersteuning, aandacht en uitdaging nodig. In Twente kan dat bij De Regenboog. De Regenboog is een onderwijs-zorgklas. In een onderwijs-zorgklas komen leren en zorg samen. Specialisten op het gebied van onderwijs en kinderen werken hierbij als een team samen.