Aanmelden
2323-0202

Geslaagden VHT- en VIB-opleiding

Op woensdag 21 februari reikte Jarabee aan drie jeugdhulpverleners een certificaat uit voor het behalen van de VHT- en VIB-opleiding. VHT staat voor video-hometraining en VIB staat voor video-interactiebegeleiding. De geslaagden hebben laten zien dat ze videobeelden micro kunnen analyseren en daarbij een geslaagde interactie kunnen ontdekken. Ze hebben bewezen dat ze de terminologie van de methodiek onder de knie hebben en dat ze de kracht hebben ontdekt van de evidence based VHT- en VIB-methode.

VHT en VIB

VHT en VIB zijn vormen van professionele begeleiding of hulpverlening voor gezinnen met problemen in de opvoeding. Door analyse van korte video-opnames wordt zichtbaar wat goed loopt in de communicatie en wat verbeterd kan worden. De video-opnames worden door de begeleiders samen met de ouders besproken en geanalyseerd, met als doel de ouders helder zicht te geven op het functioneren en de behoeftes van het kind.

Over de opleiding

Opleider video-hometraining Helga Oude Hendriksman van Jarabee over de VHT- en VIB-opleiding: “Ruim een jaar geleden zijn de cursisten gestart met de opleiding tot VHT-er / VIB-er. Om de week hadden ze supervisie waarbij ze beeldmateriaal inbrachten in hun supervisiegroep. Gezamenlijk gingen we het beeldmateriaal analyseren volgens de methodiek en het basis contactschema.” Cursiste Miada vult aan: “Daarnaast werd er ook veel aandacht aan onze reviews besteed. Dat betekent dat we flink moesten reflecteren op ons professioneel handelen, maar dat is juist heel leerzaam.” Helga Oude Hendriksman reikte aan de drie geslaagden de certificaten en een boeket bloemen uit. Op de foto van links naar rechts: Anouk van der Horst (vakinhoudelijk teamondersteuner RIBW), Margreth de Jong (begeleider RIBW), Miada Merjan (pedagogische medewerker Jarabee) en Helga Oude Hendriksman.

Heb je interesse in het volgen van de opleiding of wil je vragen stellen of informatie over de methodiek? Neem dan contact op met houdehendriksman@jarabee.nl. In dit ervaringsverhaal lees je kort over de inzet van VIB in een schoolsituatie.

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram