Aanmelden
2020-0505

“Alsof je een klap voor je hoofd kreeg”

Indrukwekkend interview in Tubantia over Kinderen uit de Knel: Bijna 3000 kinderen per jaar zijn in Nederland de dupe van een vechtscheiding. Kinderen uit de Knel is een van de interventies die Jarabee inzet. Doel: destructieve patronen te doorbreken ten dienste van het welzijn van het kind.

“Het meest confronterende vond ik het spiegelen”, zegt een van de ouders in het artikel. “Je moest je verplaatsen in een kind, waarbij jij op een stoeltje zat, en zes personen in een cirkel fictief ruzie maakten. Ik besefte wat een kind voelt: je wilt weg, je wilt vluchten. Je krijgt het gevoel dat jij niet belangrijk bent. Verschrikkelijk vond ik dat." De vader vult aan: ,,Er werd bewust gewerkt aan een modus om er samen uit te komen. Want dat was het probleem: wij kwamen er niet uit. En hier kregen we te horen: stop de bullshit, zorg dat je kinderen uit de knel komen. Het was alsof je een klap voor je hoofd kreeg en dat bleek nodig. Ik zat daar niet voor mezelf, maar voor onze kinderen. Wees een ouder voor je kind, was de boodschap.”

Positieve verandering

Kinderen uit de Knel is een groepsprogramma voor zes ouderparen en hun kinderen. De oudergroep (ex partners) komt acht keer bij elkaar. In dezelfde tijd komen de kinderen (van 4 tot 21 jaar) in een groep bij elkaar. De ouders werken aan het doorbreken van de destructieve patronen en aan het vinden van nieuwe oplossingen voor steeds terugkerende problemen. Het welzijn van de kinderen staat hierin steeds centraal. De groepsleden blijken elkaar goed te kunnen helpen. De therapeuten scheppen een omgeving waarin positieve verandering mogelijk is. Zij geven informatie, opdrachten en oefeningen die ouders helpen nieuwe en constructieve stappen te maken.

Ouders die strijden

De kinderen maken met elkaar films, posters, tekeningen, graffiti, theater en muziek rond het thema ‘ouders die strijden’. Ze kunnen hier ook over spreken maar het hoeft niet. De kinderen presenteren aan de ouders wat ze hebben gemaakt en de ouders presenteren aan de kinderen wat ze in het project hebben geleerd en wat ze de kinderen toewensen.

De methodiek Kinderen uit de Knel is ontwikkeld in Haarlem door het Lorentzhuis en het Kinder- en Jeugdtraumacentrum. Gescheiden ouders en hun kinderen lijken goed te profiteren van deze aanpak en momenteel wordt de methodiek verder omschreven en theoretisch onderbouwd. De Vrije Universiteit van Amsterdam onderzoekt de methodiek. Jarabee biedt Kinderen uit de Knel aan in samenwerking met Ambiq en Mediant.

Meer informatie? Aanmelden voor Kinderen uit de Knel?

Bel 0900 527 22 33 of mail aanmeldingen@jarabee.nl .

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram