Aanmelden
3030-0606

Accepteer je ouders als ‘vrienden’ op Facebook?

‘Kunnen pleegouders ‘vrienden’ worden met de ouders van pleegkinderen op Facebook?’ Deze en nog veel meer kwesties werden op 28 juli besproken in het Parkgebouw tijdens de tweede ontmoetingsavond voor pleeggezinnen in de gemeente Rijssen-Holten. Met dit keer als thema: social media. Naast de pleegouders, waren ook Jarabee, Trias, Pactum, SGJ, WSG en de wethouder van de gemeente Rijssen-Holten Bert Tijhof aanwezig.

De avond werd afgetrapt door Aafke Kokkeler, leercoach bij Jarabee, met een presentatie over het social mediagebruik van verschillende leeftijdsgroepen. Vervolgens was er tijd voor de pleegouders om stellingen over social media te bespreken en eigen ervaringen op dit gebied te delen. Hoewel ‘iedere situatie weer anders is’, zoals meerdere pleegouders terecht opmerkten, kan het toch leerzaam zijn om de aanpak van anderen te horen.

Risico's en kansen

Naast de veelgehoorde risico’s van social media voor (pleeg)kinderen, bijvoorbeeld bij plaatsingen waarbij de veiligheid van het kind in het geding is, zijn ook de kansen uitgebreid besproken. Zo is het door social media voor pleegouders gemakkelijker geworden om contact te houden met de pleegkinderen zodra deze uit huis zijn en bieden social media mogelijkheden om sociale vaardigheden te ontwikkelen.

Elkaar versterken

De ontmoetingsavonden zijn in het leven geroepen om pleegouders in de gemeente met elkaar in contact te brengen. De eerste ontmoetingsavond vond plaats in november 2015. Deze avond had als doel om ervaringen te delen en elkaar te versterken. De bijeenkomst op 28 juni was hier een vervolg op. De avond werd bijgewoond door een zeer gevarieerde groep pleegouders: van beginnende tot ervaren pleegouders en met kinderen uit allerlei leeftijdscategorieën.

Na afloop van de avond hebben de pleegouders besloten actie te ondernemen om het onderlinge contact gemakkelijker te maken. Bovendien zal deze ontmoetingsavond wederom een vervolg krijgen.

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram