Aanmelden
1818-0606

Fleur (14) liet geen hulpverlener binnen tot JIM

Fleur is 14 jaar. Het gaat niet goed met haar. Ze is depressief. Zit alleen maar op haar kamer, met de gordijnen dicht en het licht uit. Hulpverlening laat ze niet toe. Tot ze hoort over de JIM-aanpak. Fleur dreigde uit-huis-geplaatst te worden. Toen werd Jolanda van Beynum, een nicht en goede vriendin van moeder, gevraagd om JIM'er van Fleur te worden. Jolanda: 'Ik zei direct 'ja'. Ik wil dat Fleur een goede toekomst krijgt. Een bestendig leven. Als ik haar hierbij kan helpen, dan doe ik dat graag."

Vertrouwenspersoon

Suzanne de Ruig is oprichter van Stichting JIM: 'JIM staat voor Jouw Ingebrachte Mentor. Bij deze aanpak gaat het erom dat de jongere, in dit geval Fleur, mag kiezen wie ze als JIM vertrouwt. Voor Fleur is Jolanda een bekend gezicht. Ze kennen elkaar al vanaf dat Fleur een baby was. Ze is een vertouwenspersoon voor Fleur én een goede adviseur voor de hulpverlener. Oftewel; een JIM is het klankbord tussen de jongere en de hulpverlener.

Hulpverleners moeten leren 'op de handen te zitten'

Suzanne: 'Hulpverleners, waaronder ikzelf, zijn goed in het analyseren van problemen en bedenken van oplossingen. Vaak vragen we daarna pas hoe de jongere erover denkt. Ik vergelijk het vaak met het boeken van een reis. 'We gaan samen bedenken waar we op vakantie gaan, maar ik heb de tickets al geboekt.' Zo gaat het ook vaak in de hulpverlening. We zeggen dat we het samen doen, maar eigenlijk heeft de hulpverlener al een oplossing bedacht. Bij JIM beginnen we altijd met 'wie' en daarna pas met 'hoe'. Een jongere mag dan ook kiezen wie zijn JIM is. Dat is iemand die hij vertrouwt. Het doet er niet toe wat wij daar als hulpverleners van vinden. Het is niet aan ons om daar iets van te vinden. En natuurlijk is dat in de praktijk lastig. Wat is de rol van de hulpverlener? Wat is de rol van de JIM? Het vraagt om loslaten, maar ook op de juiste momenten ondersteunen. Hulpverleners moeten leren op de handen te zitten.'

Grote verandering in kleine stapjes

Jolanda: 'Ik zeg moeder soms 'keihard de waarheid'. Dat is confronterend en doet soms pijn. Maar we zijn zo close, van mij kan ze het hebben. De samenwerking met de hulpverlener vind ik erg prettig. Toen ik een aantal maanden JIM was, zag ik niet zoveel verandering bij Fleur. Gelukkig kon onze hulpverlener wel alle kleine stapjes benoemen. Alles was zo zwart in Fleurs leven. Elke kleine stap was winst. Dat zie ik nu ook. Ze gaat bijvoorbeeld alweer eens naar buiten. Ze is laatst zelfs naar de film geweest met vriendinnen. Ik heb Fleur beloofd er altijd voor haar te zijn. Ook als we weleens ruzie hebben, blijf ik haar zeggen dat ik er altijd voor haar zal zijn. Zolang als ik leef.'


Drie succesfactoren van de JIM-aanpak

Pionier Suzanne timmert nu zo'n drie jaar aan de weg met de JIM-aanpak. In die tijd heeft ze gezien dat er drie succesfactoren zijn om de aanpak te laten slagen:

  1. De JIM moet boven de 18 zijn. Je hebt een hoge verantwoordelijkheid. Dit kun je niet vragen van jongeren onder de 18 jaar.
  2. De JIM mag niet onder hetzelfde dak wonen als de jongere. Vaak zie je een systemische manier van denken in een gezin. Je wilt niet dat dit systeem in werking blijft. Je wil juist toewerken naar een ander patroon. Heeft de jongere een uitwonende zus? Dan kan het wel.
  3. De ouder moet 'chagrijnig akkoord gaan'. Hiermee bedoelt Suzanne dat de ouder het niet eens hoeft te zijn met de keuze van de jongere, maar moet wel zijn of haar akkoord geven.

JIM-aanpak in Twente: het vervolg

Tijdens de bijeenkomst van donderdag 6 juni werd duidelijk dat de aanpak enthousiast werd ontvangen door de bezoekers. In de zaal zaten jongeren van Jarabee, beleidsmakers en hulpverleners uit Twente. Enkele reacties uit het publiek: 'Het is een nieuwe manier van denken en werken, waar het huidige systeem laat zien dat er anders nodig is. 'De jongere heeft vertrouwen, voelt zich gezien en gehoord en gaat van daaruit bewegen.' Ook de jongeren van Jarabee reageerden vol lof: 'Ik ben heel enthousiast over deze aanpak. Ik werd direct aan het denken gezet over wie mijn JIM zou kunnen zijn. Hulpverleners zijn vaak bang dat we iemand kiezen die niet goed voor ons is. Als je zelf moet nadenken, kies je écht wel iemand die je vertrouwt en goed voor je is.'

De reacties laten zien dat de JIM-aanpak naar Twente moet komen. De JIM-aanpak is onderdeel van de pilot 'Toekomstplan voor jongvolwassenen' van de gemeente Hengelo. De pilot is in april gestart en wordt de komende maanden verder uitgewerkt. Vervolgens zoeken we de samenwerking met alle 14 Twentse gemeenten, verwijzers en andere zorgaanbieders om de aanpak breed te implementeren binnen Twente. Elke jongere in Twente moet in aanmerking kunnen komen voor de JIM-aanpak. Ongeacht woonplaats of gemeente.

Meer informatie

In het najaar vertellen we je graag meer over de voortgang en vervolgstappen. Wil je nu al meer weten of heb je andere vragen? Neem contact op via jim@jarabee.nl  of bel 074-2561900 en vraag naar Jarima ten Brinke, Maud Hanterink of Robin de Kaste.

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram