Aanmelden
0303-0808

Voorlichting over 'seksueel geweld' door jongeren

Hoe maak je seksueel geweld bespreekbaar? Dat is waar Fabian (17), Pressilla (23) en Conchita (19) samen met andere jongeren, Jarabee en Stichting Alexander zich sinds mei 2017 in een vijftal bijeenkomsten over buigen. Met als doel jongeren tegen seksueel geweld te beschermen. De eerste producten zijn inmiddels ontwikkeld.

Conchita vertelt: "We zijn met z’n allen hard bezig voor een effectief product. We bereiken veel tijdens de bijeenkomsten en het is super leuk om samen bezig te zijn." Vandaag sluit een vormgever aan, die helpt om de ideeën te vertalen in een eigen huisstijl met een sterke boodschap. Maud, hulpverlener Jarabee: "De jongeren weten hoe we goed kunnen aansluiten bij de belevingswereld van jongeren. Hoe concreter het product wordt, hoe enthousiaster iedereen wordt.” Margriet, junior projectleider Stichting Alexander, is onder de indruk van de inzet van de jongeren. “Ze houden de hele dag de aandacht erbij met veel enthousiasme en frisse ideeën. Daar kunnen professionals nog wat van leren.”

In gesprek

De producten worden gebruikt als hulpmiddel om in gesprek te gaan over seksueel geweld. Bijvoorbeeld bij voorlichting op scholen of als tool voor hulpverleners. Kinderen horen op de basisschool al seksuele voorlichting te hebben gehad. Maar dit gebeurt vaak niet. Ook hier wordt over nagedacht. Maud: “Waarschijnlijk hebben leerlingen van een basisschool of voortgezet onderwijs nog nooit zo openlijk over seks gesproken." Fabian vult aan: “Leerlingen moeten zich veilig voelen om er open met ons over te kunnen praten. Het moet heel duidelijk zijn, dat alles wat besproken wordt in de groep blijft. Als ze er niet over willen praten, geven we ze tips mee waar ze wél terecht kunnen met hun verhaal.” Om tot het beste resultaat te komen start de projectgroep met 2 pilots. Bij de eerste pilot neemt iedereen een beste vriend of vriendin mee om te oefenen het gesprek aan te gaan. De tweede pilot oefenen ze met hulpverleners van Jarabee, voor hen moet het een hulpmiddel worden om laagdrempelig in gesprek te kunnen gaan met jongeren over seks en alles wat daarbij komt kijken.

Productontwikkeling

In de zomer gaat de groep samen met de vormgever aan de slag om de producten te ontwikkelen, waarna ze in september de producten, middels 2 pilots, gaan uitproberen. Tijdens de slotconferentie van het LEAP project op dinsdag 3 oktober 2017 presenteren de jongeren de producten aan de professionals van LEAP en andere genodigden.

Meer informatie

Meer informatie over de slotconferentie volgt na de zomer. Wil je meer weten over het project? Lees het hier of mail naar wiersma@st-alexander.nl.

LEAP

Met het project WAP, We all Participate, onderdeel van LEAP werkt Jarabee samen met jongeren en Stichting Alexander om het onderwerp ‘seksueel geweld’ bespreekbaar te maken en het taboe te doorbreken. LEAP is een afkorting voor Life skills, Leadership, Empowerment, Advocacy through Participation Against Sexual violence (LEAP against Sexual Violence). In Europa is participatie van jongeren die seksueel geweld hebben meegemaakt nog minimaal. Hier wil het internationale project LEAP verandering in brengen. Naast Nederland, nemen Roemenië, Bulgarije en Engeland deel.

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram