Image is not available
Image is not available
Image is not available
Slider

181127 Scholingskaart 2019 voorkant              

Als je net gestart bent of als je al een tijdje pleegouder bent, is en blijft ondersteuning in de vorm van bijscholing prettig. Niet alleen om kennis op te doen, maar ook om ervaringen uit te wisselen met andere pleegouders. Daarom organiseert Jarabee regelmatig workshops en trainingen over diverse pleegzorg-onderwerpen. Hieronder vind je het programma van 2019. De trainingen of workshops vinden plaats aan de Helene Mercierweg 5 te Hengelo. Meld je aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Klik op de titels om meer informatie te krijgen over het onderwerp.

In het najaar komt hier het nieuwe aanbod voor 2020 te staan.  

Workshop in 2019

Social media: een workshop op 18 november om 19.30 uur

hands 1167618 1280

Wat houdt (pleeg)jongeren anno 2019 bezig op social media? Zeggen de termen vloggen, bingewatchen en swipen je iets? Onze (pleeg)kinderen behoren tot de 'generatie swipe': een generatie die volledig online opgroeit met een smartphone in de hand. Internet is net zo vanzelfsprekend als water uit de kraan. Social media heeft tal van mogelijkheden. Kinderen en jongeren kunnen er muziek luisteren, films en series bekijken, appen, gamen, enzovoort. Tegelijkertijd zijn er ook de nodige risico’s en komen termen als sexting, flaming en cyberpesten voorbij. Aan pleegouders de belangrijke taak om je pleegkind mediawijs te maken. Op de hoogte blijven over social media is daarom een must. 

Training in 2019

Samenwerken met ouders: een training in twee dagdelen, 23 en 30 september om 19.30 uur

boy 1252771 1280

De moeder van Ricardo is nooit op tijd en zelfs vaak op de verkeerde dag voor de bezoekregeling. Ze snapt niet dat dit voor Ricardo erg moeilijk is. Hij is dan de hele dag verdrietig. Wanneer er een bezoek is, vindt moeder het lastig om iets te bedenken om te gaan doen. Ze kijkt veel op haar telefoon. Wel lukt het haar om samen met pleegmoeder en Ricardo een spel te doen. 

Met een pleegkind in huis heb je als pleegouder ook altijd te maken met de ouders van je pleegkind. En het kan soms best een zoektocht zijn hoe je goed vorm geeft aan het contact met ouders, hoe je omgaat met loyaliteit van je pleegkind of met de onmacht van ouders.

 Let op: Deze training bestaat uit 2 onderdelen:

1. (theoretische) kennis en
2. praktische handvatten om het contact met ouders te verbeteren.

Deel 1: Kennis over (samenwerken met) ouders

Voor het eerste deel van de training kun je kiezen voor online leren (thuis) of voor klassikaal leren in het gebouw van Jarabee. De klassikale training vindt plaats op 23 september (19.30-22.00 uur).

Deel 2: Praktijk 

Met de kennis uit deel 1 op zak gaan we aan de slag met jullie samenwerking, contactmomenten en bezoekregeling met ouders. Naast de leercoach sluit ook een gedragswetenschapper pleegzorg aan om jullie van advies te voorzien. Deel twee vindt plaats op 30 september (19.30-22.00 uur). 

Online leren 

Digitaal leren: scholing om thuis te doen

child 1073638 1280

Online cursus: 'Hechting en het gedrag van mijn pleegkind'

In de cursus leer je mogelijke oorzaken en uitingsvormen van onveilige hechting en de gevolgen voor de ontwikkeling van kinderen. Je leert ook wat het belang is van gezonde hechting en welk gedrag en welke reacties van pleegouders daaraan bijdragen. In de cursus maak je kennis met verschillende gedragingen van pleegkinderen en verschillende reacties van pleegouders hierop. Je oefent aan de hand van praktijksituaties, waarbij steeds de vraag is wat heeft dit kind nodig en hoe kan jij als pleegouder dit bieden. Je staat stil bij eigen mogelijkheden en valkuilen en de mogelijkheden voor ondersteuning.

Online cursus: 'Contact met ouders'

Met een pleegkind in huis heb je als pleegouder ook altijd te maken met de ouders van je pleegkind. En het kan soms best een zoektocht zijn hoe je goed vorm geeft aan het contact met ouders, hoe je omgaat met loyaliteit van je pleegkind of met de onmacht van ouders. De cursus voor pleegouders over Contact met ouders geeft je inzicht en tips die je helpen om het contact met ouders zo vorm te geven dat het de relatie met je pleegkind bevordert. 

Demo 
Wil je alvast zien hoe de cursus er uit ziet? Bekijk hier de demo: https://www.augeo.nl/Demo/Demo%20Pleegouders/index.html

Praktische informatie
Een online cursus duurt gemiddeld 2,5 uur. Je kunt zelf bepalen wanneer en hoe lang je er mee aan de slag gaat. Tussentijds stoppen kan, je gegevens blijven bewaard. Wil je hier aan meedoen? Geef je op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Je ontvangt inlogggevens, waarna je aan de slag kunt. 

Ontmoetingsbijeenkomsten voor pleegouders

INSTAP voor netwerkpleegouders, donderdag 19 december om 09.00 uur

netwerkpleegouders.1

Hoewel het soms wel zo kan voelen… je bent niet de enige die zorgt voor een kind van een bekende! Sterker nog: jaarlijks komen er ongeveer 80 nieuwe Twentse netwerkpleegouders bij! De INSTAP biedt jullie de mogelijkheid tot ontmoeting. 

Een kind uit je familie- of sociale netwerk opvoeden, samenwerken met zijn of haar familie en instanties, en ook nog eens goed blijven zorgen voor je eigen gezin…het is een ingewikkelde klus! Vertel eens: Wat vind je leuk en wat vind je lastig in (netwerk)pleegzorg? Welke tips hebben we voor elkaar? 

Instappen kan op:
- Donderdag 19 december 2019 van 09.00 - 11.30 uur