Image is not available
Image is not available
Image is not available
Slider

Als je net gestart bent of als je al een tijdje pleegouder bent, is en blijft ondersteuning in de vorm van bijscholing prettig. Niet alleen om kennis op te doen, maar ook om ervaringen uit te wisselen met andere pleegouders. Daarom organiseert Jarabee regelmatig workshops en trainingen over diverse pleegzorg-onderwerpen. Hieronder vind je het programma van 2020. De trainingen of workshops vinden plaats aan de Helene Mercierweg 5 te Hengelo. Meld je aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Klik op de titels om meer informatie te krijgen over het onderwerp.

Workshops in 2020

Liefde voor je lijf: een workshop op 12 november om 19.30 uur

pleegzorg liefdeNa drie minuten al weer uit de douche zijn. Absoluut niet in bad willen. Altijd vieze tanden. Schone kleren aan en binnen 5 minuten vlekken! Steeds maar weer maandverband onder het bed. Altijd die smerige poep-vegen in het ondergoed. Juist veel te lang douchen (en dan nog naar zweet ruiken). En steeds een nieuwe laag make-up over de oude…

Je handen wassen nadat je naar de wc bent geweest en voordat je gaat eten, je tanden poetsen en regelmatig een douche nemen; dit zijn dingen die je kind meekrijgt doordat je het voordoet en vertelt hoe het moet. Vaak mist het pleegkind dit voorbeeld. De vanzelfsprekendheid dat je van je lijf houdt en het daarom verzorgt is er niet altijd. De problemen met hygiëne zijn heel divers. Ze zijn echter moeilijk te verdragen en vooral moeilijk te veranderen. Voor pleegouders vaak een frustrerend probleem! 

Social media: een workshop op 23 november om 19.30 uur

pleegzorg social

Wat houdt (pleeg)jongeren anno 2020 bezig op social media? Zeggen de termen vloggen, bingewatchen en swipen je iets? Onze (pleeg)kinderen behoren tot de 'generatie swipe': een generatie die volledig online opgroeit met een smartphone in de hand. Internet is net zo vanzelfsprekend als water uit de kraan. Social media heeft tal van mogelijkheden. Kinderen en jongeren kunnen er muziek luisteren, films en series bekijken, appen, gamen, enzovoort. Tegelijkertijd zijn er ook de nodige risico’s en komen termen als sexting, flaming en cyberpesten voorbij. Aan pleegouders de belangrijke taak om je pleegkind mediawijs te maken. Op de hoogte blijven over social media is daarom een must.

Mentaliseren en Mind-mindedness: een workshop op 10 december om 19.30 uur

Deze workshop is een verdieping op het onderwerp 'hechting'. 

pleegzorg mind mindnessLisa:
Al woont Lisa van 9 jaar al geruime tijd in een pleeggezin, soms “vertikt” ze het te reageren. Zelfs op een neutrale, vriendelijke vraag geeft ze dan geen antwoord. Ook op de vraag waarom ze zwijgt, praat ze niet terug. Pleegouders denken dat ze dan boos op hen is. 

Jaydon:
Vanaf het veldje achter hun huis horen pleegouders er maar één die steeds commando’s geeft: Natuurlijk weer Jaydon! Hun overactieve pleegzoon van 14 jaar. Altijd, als er met de buurkinderen wordt gespeeld is het Jaydon die de regels bedenkt. Is het Jaydon die bepaalt. Pleegouders vermoeden dat hij “de baas” wil spelen.

Hoe krijgen pleegouders een scherpe blik in het zien van de intentie van het kind? Hoe kan het begrepen worden? Wat kan helpen het gedrag te “her-etiketteren”? En vervolgens: Wat wordt dan een goede reactie op het gedrag van het pleegkind?

Mind mindedness houdt in dat de opvoeder het kind als een individu ziet met een eigen bewustzijn en met eigen intenties, dat de opvoeder weet te reflecteren over het kind. Dat de opvoeder vervolgens taal geeft aan (en benoemt) wat hij of zij ziet of denkt te zien. Als het lukt op die manier te kijken achter het gedrag, heeft dat positieve gevolgen voor de gehechtheidsrelatie en beïnvloedt het ook de relatie met anderen. 

 

Trainingen in 2020

De trainingen van 2020 zijn allemaal geweest. In 2021 volgt een nieuw aanbod. 

 

Online leren 

Digitaal leren: scholing om thuis te doen

child 1073638 1280

Online cursus: 'Hechting en het gedrag van mijn pleegkind'

In de cursus leer je mogelijke oorzaken en uitingsvormen van onveilige hechting en de gevolgen voor de ontwikkeling van kinderen. Je leert ook wat het belang is van gezonde hechting en welk gedrag en welke reacties van pleegouders daaraan bijdragen. In de cursus maak je kennis met verschillende gedragingen van pleegkinderen en verschillende reacties van pleegouders hierop. Je oefent aan de hand van praktijksituaties, waarbij steeds de vraag is wat heeft dit kind nodig en hoe kan jij als pleegouder dit bieden. Je staat stil bij eigen mogelijkheden en valkuilen en de mogelijkheden voor ondersteuning.

Online cursus: 'Contact met ouders'

Met een pleegkind in huis heb je als pleegouder ook altijd te maken met de ouders van je pleegkind. En het kan soms best een zoektocht zijn hoe je goed vorm geeft aan het contact met ouders, hoe je omgaat met loyaliteit van je pleegkind of met de onmacht van ouders. De cursus voor pleegouders over Contact met ouders geeft je inzicht en tips die je helpen om het contact met ouders zo vorm te geven dat het de relatie met je pleegkind bevordert. 

Demo 
Wil je alvast zien hoe de cursus er uit ziet? Bekijk hier de demo: https://www.augeo.nl/Demo/Demo%20Pleegouders/index.html

Praktische informatie
Een online cursus duurt gemiddeld 2,5 uur. Je kunt zelf bepalen wanneer en hoe lang je er mee aan de slag gaat. Tussentijds stoppen kan, je gegevens blijven bewaard. Wil je hier aan meedoen? Geef je op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Je ontvangt inlogggevens, waarna je aan de slag kunt. 

 

Ontmoetingsbijeenkomsten voor pleegouders

INSTAP voor netwerkpleegouders, dinsdag 24 november om 09.00 uur

netwerkpleegouders.1

Hoewel het soms wel zo kan voelen… je bent niet de enige die zorgt voor een kind van een bekende! Sterker nog: jaarlijks komen er ongeveer 80 nieuwe Twentse netwerkpleegouders bij! De INSTAP biedt jullie de mogelijkheid tot ontmoeting. 

Een kind uit je familie- of sociale netwerk opvoeden, samenwerken met zijn of haar familie en instanties, en ook nog eens goed blijven zorgen voor je eigen gezin…het is een ingewikkelde klus! Vertel eens: Wat vind je leuk en wat vind je lastig in (netwerk)pleegzorg? Welke tips hebben we voor elkaar? 

Instappen kan op:
- Dinsdag 24 november om 09.00 uur