Image is not available
Image is not available
Image is not available
Slider

Staking foto website

Vandaag staken duizenden jeugdzorgwerkers uit het hele land tegen het huidig jeugdzorgbeleid en vanwege de crisis in de jeugdzorg. Ook Jarabee ondersteunt de actie! Veel collega's zijn vandaag aanwezig in Den Haag om te staken. De administratieve lasten zijn hoog en de werkdruk neemt alleen maar toe. 

Het is voor het eerst in de geschiedenis van Nederland dat werknemers in de jeugdzorg, die er sinds 1901 is, staken. Al 2,5 jaar voeren FNV en jeugdzorgorganisaties campagne tegen de torenhoge werkdruk in de jeugdzorg onder de titel ‘KwaliTIJD voor het Kind’. Zelfs werkgever Jeugdzorg Nederland zegt dat we zo niet verder kunnen. Over een nieuwe cao kan niet onderhandeld worden, omdat de portemonnee van de werkgevers leeg is. Daarom komt de FNV samen met de jeugdzorgorganisaties in actie, want het is tijd voor gezonde jeugdzorg.

Lees meer over de staking op de website van FNV.

Staking foto fb

Foto: Jarabee collega's ondersteunen de stakingsactie!

online magazine website

Onze missie is dat kinderen en jongeren zich zo optimaal kunnen ontwikkelen. Complexe vraagstukken in een gezin kunnen de ontwikkeling van het kind of jongere in de weg staan. Wanneer gezinnen er zelf of met lichte ondersteuning niet uitkomen, ondersteunen we zoveel mogelijk in de thuissituatie van het kind. Daarom besteden we in ons online magazine aandacht aan vier interventies die ingezet worden, zodat kinderen thuis kunnen blijven opgroeien.

De thuissituatie versterken

Je leest het verhaal van moeder Marja en dochter Maaike uit Enschede. Na een korte uithuisplaatsing woont Maaike weer thuis. De afstand bracht hen juist dichterbij elkaar. Of het verhaal van de tweejarige Amy. Amy's moeder blijkt depressief en vader Jeffrey is ten einde raad. De interventie Diagnostiek naar goed ouderschap wordt ingezet. 

 boy 3646046 1920 website

Op woensdag 12 juni presenteerde Commissie De Winter het rapport ‘Onvoldoende beschermd’. Hierin staat dat in de afgelopen zeventig jaar in alle deelsectoren van de jeugdzorg, geweld heeft plaatsgevonden. Jeugdzorg Nederland, de branchevereniging waar Jarabee lid van is, biedt haar excuses aan. Bestuurslid Esther Overweter: “Het leed dat de slachtoffers is aangedaan, is groot. Ze hadden bescherming nodig, maar in plaats daarvan kregen ze te maken met geweld, psychisch of fysiek, van hulpverleners of tussen jongeren onderling. Daar hebben ze hun hele leven last van. Tegen hen wil ik zeggen, namens de sector: het spijt ons dat er te weinig is gedaan om het geweld te voorkomen en te stoppen.” Jeugdzorg Nederland wil de verhalen van de slachtoffers horen. “Te lang is hun stem niet gehoord. We moeten luisteren en leren. We moeten komen tot een jeugdzorg die beter beschermt,” aldus Esther Overweter.

Jarabee zet deuren open voor slachtoffers

Jarabee onderschrijft de reactie van Jeugdzorg Nederland en zet ook haar deuren open voor slachtoffers. Waarnemend bestuurder Ruud Brinkman: “We willen luisteren naar de slachtoffers en de verhalen horen. We doen ons uiterste best om de informatie die er is boven water te krijgen.” Jarabee is in 2001 opgericht uit een fusie tussen Bijzonder Jeugdwerk Twente, Jeugdzorggroep Oost en Jeugdzorg Twente. Slachtoffers van een van deze organisaties kunnen rechtstreeks met Jarabee contact opnemen via telefoonnummer 074 – 256 1968 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Slachtoffers kunnen ook contact opnemen met Slachtofferhulp Nederland die hen kan ondersteunen. 

Blijvend in gesprek

Vorig jaar is Jeugdzorg Nederland gestart met organiseren van dialogen tussen cliënten, professionals en bestuurders. Bestuurslid Esther Overweter: “Uit de dialogen weten we dat geweld voor iedereen iets anders kan betekenen.” Ook Jarabee heeft deelgenomen aan deze dialogen. We moeten blijven luisteren en blijven leren. Ruud Brinkman: “We vinden het belangrijk om ook met huidige cliënten in gesprek te blijven over het thema geweld in alle verschillende facetten.” 

Aanbevelingen 

Jeugdzorg Nederland wil samen met de andere branches, GGZ Nederland, VGN en VOBC, leren van het rapport. “De commissie doet een aantal duidelijke aanbevelingen. Die gaan we deze maand nog bespreken met de slachtoffers, de jongeren en professionals uit de jeugdzorg. Waar het kan, brengen we de aanbevelingen zo snel mogelijk in praktijk,” aldus Esther Overweter.

website JIM

Fleur is 14 jaar. Het gaat niet goed met haar. Ze is depressief. Zit alleen maar op haar kamer, met de gordijnen dicht en het licht uit. Hulpverlening laat ze niet toe. Tot ze hoort over de JIM-aanpak. 

Fleur dreigde uit-huis-geplaatst te worden. Toen werd Jolanda van Beynum, een nicht en goede vriendin van moeder, gevraagd om JIM'er van Fleur te worden. Jolanda: 'Ik zei direct 'ja'. Ik wil dat Fleur een goede toekomst krijgt. Een bestendig leven. Als ik haar hierbij kan helpen, dan doe ik dat graag."

Vertrouwenspersoon

Suzanne de Ruig is oprichter van Stichting JIM: 'JIM staat voor Jouw Ingebrachte Mentor. Bij deze aanpak gaat het erom dat de jongere, in dit geval Fleur, mag kiezen wie ze als JIM vertrouwt. Voor Fleur is Jolanda een bekend gezicht. Ze kennen elkaar al vanaf dat Fleur een baby was. Ze is een vertouwenspersoon voor Fleur én een goede adviseur voor de hulpverlener. Oftewel; een JIM is het klankbord tussen de jongere en de hulpverlener. 

Hulpverleners moeten leren 'op de handen te zitten'

Suzanne: 'Hulpverleners, waaronder ikzelf, zijn goed in het analyseren van problemen en bedenken van oplossingen. Vaak vragen we daarna pas hoe de jongere erover denkt. Ik vergelijk het vaak met het boeken van een reis. 'We gaan samen bedenken waar we op vakantie gaan, maar ik heb de tickets al geboekt.' Zo gaat het ook vaak in de hulpverlening. We zeggen dat we het samen doen, maar eigenlijk heeft de hulpverlener al een oplossing bedacht. Bij JIM beginnen we altijd met 'wie' en daarna pas met 'hoe'. Een jongere mag dan ook kiezen wie zijn JIM is. Dat is iemand die hij vertrouwt. Het doet er niet toe wat wij daar als hulpverleners van vinden. Het is niet aan ons om daar iets van te vinden. En natuurlijk is dat in de praktijk lastig. Wat is de rol van de hulpverlener? Wat is de rol van de JIM? Het vraagt om loslaten, maar ook op de juiste momenten ondersteunen. Hulpverleners moeten leren op de handen te zitten.'

Grote verandering in kleine stapjes

Jolanda: 'Ik zeg moeder soms 'keihard de waarheid'. Dat is confronterend en doet soms pijn. Maar we zijn zo close, van mij kan ze het hebben. De samenwerking met de hulpverlener vind ik erg prettig. Toen ik een aantal maanden JIM was, zag ik niet zoveel verandering bij Fleur. Gelukkig kon onze hulpverlener wel alle kleine stapjes benoemen. Alles was zo zwart in Fleurs leven. Elke kleine stap was winst. Dat zie ik nu ook. Ze gaat bijvoorbeeld alweer eens naar buiten. Ze is laatst zelfs naar de film geweest met vriendinnen. Ik heb Fleur beloofd er altijd voor haar te zijn. Ook als we weleens ruzie hebben, blijf ik haar zeggen dat ik er altijd voor haar zal zijn. Zolang als ik leef.' 
 
 JIM theater mailchimp

Drie succesfactoren van de JIM-aanpak

Pionier Suzanne timmert nu zo'n drie jaar aan de weg met de JIM-aanpak. In die tijd heeft ze gezien dat er drie succesfactoren zijn om de aanpak te laten slagen:
  1. De JIM moet boven de 18 zijn. Je hebt een hoge verantwoordelijkheid. Dit kun je niet vragen van jongeren onder de 18 jaar. 
  2. De JIM mag niet onder hetzelfde dak wonen als de jongere. Vaak zie je een systemische manier van denken in een gezin. Je wilt niet dat dit systeem in werking blijft. Je wil juist toewerken naar een ander patroon. Heeft de jongere een uitwonende zus? Dan kan het wel.
  3. De ouder moet 'chagrijnig akkoord gaan'. Hiermee bedoelt Suzanne dat de ouder het niet eens hoeft te zijn met de keuze van de jongere, maar moet wel zijn of haar akkoord geven. 

JIM-aanpak in Twente: het vervolg

Tijdens de bijeenkomst van donderdag 6 juni werd duidelijk dat de aanpak enthousiast werd ontvangen door de bezoekers. In de zaal zaten jongeren van Jarabee, beleidsmakers en hulpverleners uit Twente. Enkele reacties uit het publiek: 'Het is een nieuwe manier van denken en werken, waar het huidige systeem laat zien dat er anders nodig is. 'De jongere heeft vertrouwen, voelt zich gezien en gehoord en gaat van daaruit bewegen.' Ook de jongeren van Jarabee reageerden vol lof: 'Ik ben heel enthousiast over deze aanpak. Ik werd direct aan het denken gezet over wie mijn JIM zou kunnen zijn. Hulpverleners zijn vaak bang dat we iemand kiezen die niet goed voor ons is. Als je zelf moet nadenken, kies je écht wel iemand die je vertrouwt en goed voor je is.'

De reacties laten zien dat de JIM-aanpak naar Twente moet komen. De JIM-aanpak is onderdeel van de pilot 'Toekomstplan voor jongvolwassenen' van de gemeente Hengelo. De pilot is in april gestart en wordt de komende maanden verder uitgewerkt. Vervolgens zoeken we de samenwerking met alle 14 Twentse gemeenten, verwijzers en andere zorgaanbieders om de aanpak breed te implementeren binnen Twente. Elke jongere in Twente moet in aanmerking kunnen komen voor de JIM-aanpak. Ongeacht woonplaats of gemeente.

Meer informatie

In het najaar vertellen we je graag meer over de voortgang en vervolgstappen. Wil je nu al meer weten of heb je andere vragen? Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 074-2561900 en vraag naar Jarima ten Brinke, Maud Hanterink of Robin de Kaste.

JIM theater website1

'Laat ouders en professionals ervaren wat de JIMaanpak betekent.' Vader Fons is vrijwilliger bij JIMwerkt en is vol lof over de aanpak: 'Stop met praten, start met ervaren. Ik ben blij hoe mijn zoon is geholpen door JIM, die uit ons eigen netwerk komt, en de samenwerking met jullie als professionals. Het JIMtheater laat mensen voelen hoe deze aanpak werkt.' Jarabee en Schouwburg Hengelo tonen deze voorstelling op donderdag 6 juni. 

De voorstelling schetst een duidelijk beeld van het dagelijks werk van JIM en een hulpverlener. Vader Fons: 'Mijn zoon met wie het heel lang niet goed ging, moet eerst een connectie voelen met iemand, voordat hij dingen aanneemt. Bij de reguliere zorg begon die man gelijk te praten over wat hij allemaal verkeerd deed. En ik ging om de week naar zijn school toe en werd als lastige ouder betiteld. Toen zijn opa JIM werd, gingen de deuren open. Dat is toch geweldig! Als je langer ziet dat het niet goed gaat en het lukt iemand anders wel dan ben je blij.'

Voor wie

De voorstelling is de plek voor uitvoerende professionals in de jeugdzorg en gezondheidszorg, beleidsmakers, gemeenteambtenaren en andere geïnteresseerden in de JIM aanpak om inspiratie op te doen en te discussiëren.  

Praktische informatie

De voorstelling is op donderdag 6 juni in Schouwburg Hengelo, Beursstraat 44. Het programma start om 14.00 uur en eindigt om 17.00 uur. Programmering:

14.00 uur:   inloop
14.15 uur:   voorwoord Jarabee en gemeente Hengelo
                   theatervoorstelling door JIMwerkt 
15.45 uur:   oogsten
16.30 uur:   netwerkborrel

Aanmelden

Wil je bij het theater aanwezig zijn? Wees er dan snel bij! Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Meld je aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vol = vol. 

Zie jij ook mogelijkheden in de JIM aanpak? En wil je JIM in Twente op de kaart zetten? Of wil je meer informatie over de aanpak? Neem contact op met Jarima ten Brinke, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Robin de Kaste Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.