Image is not available
Image is not available
Image is not available
Slider

Lily.overdezecoronatijd

update 26 mei 2020

Lily is een creatieveling die mooie verhalen kan vertellen en schrijven. Zij woont op één van de groepen bij Jarabee. Hier deelt zij haar ervaringen met deze coronatijd in een persoonlijk verhaal.

 

“Het leek van de ene op de andere dag te gebeuren. ’s Avonds zaten we allemaal te kijken naar de persconferentie en lachten we er allemaal nog om, want Mark Rutte gaf Jaap van Dissel ook gewoon een hand hoe ernstig zou het dan zijn? In de dagen en weken die volgden kreeg ieder van ons een reality check. Dingen die normaal heel gewoon zijn waren dat kon ineens niet meer: Doordeweeks naar school, in het weekend afspreken met vrienden, ’s zondags een voetbalwedstrijd hebben of even naar de bioscoop. Voor iedereen is deze crisis in het begin even wennen geweest, of zeg maar heus lastig. Maar hoe gaat het als je niet meer thuis woont, maar op een woongroep?

Je ziet altijd in tijden van crisis dat mensen creatief worden en roeien met de riemen die ze hebben, en nu dus ook, en wij dus ook. Waar ieder van ons in de eerste weken nog onze draai moest vinden in deze nieuwe ‘1,5-meter samenleving’ is iedereen nu aardig gewend. Dit neemt niet weg dat voor veel van ons deze periode af en toe best pittig kan zijn, en er ook wel een hevige schaduwzijde kan zitten aan deze crisis. Je hebt nu namelijk ook door de coronacrisis dat veel trajecten vertragingen oplopen. Of dat het ten koste gaat van het persoonlijk contact. Het gaat namelijk face-to face allemaal wat makkelijker dan via skype.

Ondanks dat zie ik als jongere op mijn groep en daaromheen erg veel mooie dingen gebeuren. Jongeren zoeken baantjes, zoeken met elkaar gezelligheid op en doen soms zelfs nog wat voor school. Hoe geweldig is het dat we nu met z’n allen de tijd voor elkaar kunnen nemen. Lekker op zondag BBQ ’en, gezellige filmavonden, spelletjesdagen of urenlang Justdancen en lachen over de gekke liedjes en pasjes. Het is daarnaast ook fijn dat wij als jongerenraad meegenomen worden in de beleidsvorming tijdens deze crisis. Zo voelen wij ons als jongeren ook gehoord.

We zijn allemaal in deze situatie gegooid en ik heb er serieuze bewondering voor hoe iedereen ermee omgaat van jongere tot pedagogisch medewerker. We proberen er met z’n allen het beste van te maken, want normaal is nou eenmaal anders. Dus hoe het gaat als je niet meer thuis, maar op een groep woont? Het gaat goed ondanks alles.”

Geschreven door Lily, die hieronder één van haar creatieve kunstwerken laat zien. 

corona website

update 13 mei 2020

Tijdens de coronacrisis treffen we maatregelen om onze cliënten, familie van cliënten en medewerkers zoveel mogelijk te beschermen. Ons uitgangspunt is dat de zorg zoveel mogelijk doorgang krijgt. We houden de situatie in de gaten en volgen de richtlijnen van het RIVM. 

Wat betekent dit?

 • Huisbezoeken vinden alleen plaats als alle betrokkenen geen klachten hebben. Gebruik deze vijf vragen om dit te controleren. 
 • Heb je een afspraak met een hulpverlener van Jarabee? De hulpverlener stemt samen met je af of de afspraak digitaal of bij jullie thuis plaatsvindt. 
 • Heb je een afspraak bij Jarabee op kantoor? Bekijk hier de maatregelen die we treffen. 
 • Alle bijeenkomsten die waren gepland tot en met 1 juni gaan niet door. Denk aan informatiebijeenkomsten, workshops en trainingen. 
 • Nieuwe cliënten kunnen via de reguliere manier aangemeld worden.   

Informatie voor pleegouders / gezinshuisouders

Pleegkinderen of kinderen die in een gezinshuis wonen, houden het recht op omgang met hun ouders en eventuele anderen. Het blijft voor een kind te allen tijde belangrijk om contact met zijn ouders te hebben. Bespreek met de betrokken professionals of begeleiders wat op dit moment, in deze situatie mogelijk is en het meest prettig en wenselijk voor alle betrokkenen. Is het bijvoorbeeld niet mogelijk elkaar binnen te ontmoeten, maar kan dat wel buiten de deur? Leg deze tijdelijke veranderingen duidelijk uit aan de kinderen. Als één van de betrokkenen klachten heeft (verkoudheid, keelpijn, hoesten, koorts etc.), kan er geen fysiek contact plaatsvinden. Je kunt altijd overleggen met je pleegzorgbegeleider, gedragswetenschapper en/of (gezins)voogd hoe te handelen.

Vertrouwenspersoon is bereikbaar

Ook het AKJ heeft gezocht naar manieren om zo goed mogelijk bereikbaar te blijven voor de cliënten en (pleeg)ouders en verzorgers. Uitgangspunt is dat ze zoveel mogelijk het vertrouwenswerk blijven voortzetten. De belangrijkste maatregelen die zij hebben getroffen, lees je hier.

Omgaan met de gevolgen van het coronavirus

De huidige thuisblijfsituatie als gevolg van de maatregelen tegen het coronavirus zorgt voor vragen bij veel ouders. Hoe ga je hier als ouder, kind of professional mee om? Dagelijk wordt deze pagina door het NJI geupdatet.

Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht? Kijk dan  op https://www.rivm.nl/coronavirus of bel met 0800-1351. 

afbeelding NIAZ jaarprijs web

KiECON is één van de 47 genomineerden voor de NIAZ Jaarprijs: een prijs voor de zorginstelling die haar zorg het afgelopen jaar het beste heeft verbeterd. Bij KiECON zijn er geen lange wachttijden of dubbeldiagnostiek voor de complexe groep kinderen van 0 tot 7 jaar. Breng vandaag je stem uit, stemmen kan enkel in januari!

Het regionale samenwerkingsverband KiECON, waar Jarabee onderdeel van uitmaakt, bestaat uit acht organisaties. Deze organisaties zoeken al sinds 2015 gezamenlijk naar passende oplossingen voor jonge kinderen met complexe meervoudige ontwikkelingsproblemen. Door gezamenlijk en vroegtijdig de diagnostiek en behandelingen op te pakken wint KiECON aan efficiëntie in het belang van het kind.

Bij KiECON staat een persoonlijke benadering voorop: dit houdt in dat er goed naar ouders/verzorgers wordt geluisterd, zodat zij hun verhaal slechts eenmalig hoeven te vertellen. Vervolgens schakelt KiECON intern met haar partners. Hierdoor heeft in 90% van de cases het kind binnen zes maanden een diagnose en een behandelingsplan gekregen. Lees hier meer resultaten van KiECON. 

Stem op KiECON

Trommel je collega's, relaties en andere kennissen op om te gaan stemmen! Stemmen kan alleen in januari.
Direct stemmen!

 

Lees hier meer over de zorg die KiECON biedt.

Website.Jarabee

Over kinderen en jongeren in de pleegzorg wordt veel gepraat. Maar er wordt te weinig geluisterd. Dat willen wij samen met jou veranderen! Tijdens het JongWijsEvent draait het namelijk om: jouw mening, jouw leven en jouw toekomstwensen. Ben jij één van de 150 VIP’s (= Very Important Pleegjongeren)? Laat dan samen met de rest van de pleegzorgjongeren op zaterdag 28 maart in Utrecht je stem horen! JongWijs organiseert hier namelijk haar eerste JongWijsEvent. 

Samen met meerdere pleegzorgaanbieders wil Jarabee de participatie van pleegjongeren in de organisatie, maar ook in de rest van Nederland, vergroten. JongWijs zet zich hiervoor in. Dit is een netwerk van kinderen, jongeren en jongvolwassenen in de pleegzorg. Samen delen we ervaringen via dit netwerk, geven we workshops aan pleegzorgwerkers en organiseren we events. 

Wat is er leuk aan deze dag voor jou? 

 • Ontmoet andere kinderen en jongeren;
 • Geef je mening over de toekomst van pleegzorg;
 • Neem een boodschap op voor de minister;
 • Volg een workshop om jouw verhaal te delen met de rest van Nederland; 
 • Maak leuke foto’s met vriendjes en vriendinnetjes;
 • Debateer met belangrijke mensen; 
 • En nog veel meer .. beleef het allemaal op deze dag!

Dus ben jij één van de 150 VIP’s? Laat het zien!

 • Op zaterdag 28 maart @ Utrecht aan de Kanaalweg 30
 • Tijdstip: tussen 11.30 en 18.00 uur
 • Hier zijn géén kosten aan verbonden
 • Aanmelden of meer informatie? Mail Maud Hanterink via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

         JongWijsEvent

kindermishandeling website

...ondanks strengere meldcode

Bron: NOS

"In mijn dertigjarige onderwijscarrière heb ik drie meldingen van kindermishandeling gedaan", vertelt basisschooldirecteur Hans Vos. "Ik heb het idee dat we onze leerlingen goed in de gaten houden, en weten wat er thuis speelt. Maar wellicht missen we ontzettend veel."

In iedere klas zit gemiddeld één kind dat thuis wordt verwaarloosd of misbruikt. Jaarlijks gaat het om zo'n 119.000 kinderen, en tientallen van hen overleven dat geweld niet. Er wordt al jaren van alles gedaan om deze aantallen naar beneden te krijgen. Tv-campagnes, een heuse taskforce en sinds zes jaar een wettelijke meldcode die begin dit jaar stevig is aangescherpt.

Sinds 2019 moet elke school, zorginstelling en gemeente bij een ernstig vermoeden van kindermishandeling melding doen bij organisatie Veilig Thuis. Bedoeling is om slachtoffers eerder te ontdekken en sneller hulp te bieden. Ondanks de strengere meldcode blijft het aantal meldingen uit het onderwijs aan Veilig Thuis, opvallend laag. In de eerste helft van 2018 ging het volgens CBS-cijfers om slechts twee procent van alle meldingen. En de eerste maanden van dit jaar om een schamele vier procent.

Mensen willen kindermishandeling liever niet zien. Daarom doen de meesten helemaal niets.

"Nederlandse leerkrachten willen het vertrouwen van de ouders niet verliezen", weet Tea Hol, directeur van de vereniging voor aandachtsfunctionarissen LVAK. "En ze weten vaak niet goed hoe ze het moeten aanpakken als ze zich zorgen maken over kinderen in hun klas. Ook al is er nu een duidelijke meldcode."

Kim van Laar heeft in jaar jeugd zelf te maken gehad met mishandeling. Zij geeft nu met Team Kim les op scholen om kindermishandeling bespreekbaar te maken. "Mensen willen kindermishandeling liever niet zien. Het maakt hun onmachtig. Daarom doen de meesten helemaal niets."

Leraar belangrijk in het leven van een kind

Leerkrachten spelen een belangrijke rol bij het herkennen van kindermishandeling en trauma. Ze zijn een beschermende en helpende factor. Doordat je weet waar het gedrag van een kind vandaan komt, kun je begrip tonen en je handelen daarop afstemmen. Het klassenklimaat wordt hierdoor veiliger en de effectieve leeropbrengsten van alle leerlingen gaat omhoog. Dit leidt tot meer tevredenheid bij leerkrachten en er wordt minder werkdruk ervaren. Onze training ‘Lesgeven aan getraumatiseerde kinderen’ is voor leerkrachten, intern begeleiders en schoolmaatschappelijk werkers. Een leerkracht uit Enschede: "Deze training is voor ons allemaal de moeite waard. Iedereen heeft deze kinderen in de klas. We richten ons vaak op het gedrag, maar dat heeft niet voldoende effect." 

 

Lesgeven aan getraumatiseerde kinderen

De training biedt praktische kennis en vaardigheden om goed om te kunnen gaan met het vaak moeilijk te begrijpen gedrag van de getraumatiseerde leerling.

Voor wie: leerkrachten, intern begeleiders en schoolmaatschappelijk werkers.
Wanneer: 15 en 22 januari 2020. 

Meer informatie