Aanmelden
0505-0707

Door de ogen van een jongere

Wat nou als je op een groep zit en je krijgt gevoelens voor een groepsgenoot? Of wat nou als je op hetzelfde geslacht valt? Of misschien zelfs wel op iemand van de groep met hetzelfde geslacht? Hoe wordt daar dan op gereageerd?

En wat wordt er aan gedaan? Gevoelens kun je nou eenmaal niet uit de weg gaan… en geloof me, ik heb het zeker geprobeerd! Dus als je gevoelens er zijn dan kan je er maar beter zo goed mogelijk mee omgaan.

Gevoelens, wat nu?

Persoonlijk denk ik dat gevoelens krijgen voor iemand op de groep vaker gebeurt dan dat mensen er voor uit komen. Je woont nou eenmaal met z’n allen in één huis en je ziet elkaar elke dag. Je wordt goede vrienden en dan kan je je vriendschapsgevoelens gaan verwarren met verliefdheidsgevoelens. Stel je voor: je vindt een groepsgenoot leuk en diegene jou ook. Natuurlijk praat je er dan over met elkaar en al snel komen jullie tot de conclusie dat jullie wel echt wat willen met jullie gevoelens. Je bent steeds vaker met elkaar en het wordt een echte ‘facebook-official’ relatie. Dan is er nog één obstakel: groepsleiding. Natuurlijk zijn ze het er niet mee eens en vinden ze het geen goed idee. En even tussendoor, ik kan ze ook geen ongelijk geven. Het is ook echt niet handig. Er kunnen dingen gebeuren bij elkaar op de kamer en anderen kunnen er de dupe van worden. Maar ik denk dat groepsleiding het vooral niet toejuicht, omdat het je behandeling in de weg kan staan. Je zit op een groep voor jezelf en niet voor je relatie. Toch vind ik dat gevoelens kunnen komen en ook kunnen gaan. Het is een natuurlijk proces en nou eenmaal niet tegen te houden.

Help! Ik ben gay…

Als je op een groep zit en je valt op mensen van hetzelfde geslacht, kan dat heel bijzonder zijn of heel moeilijk. Bijzonder, omdat mensen het speciaal kunnen vinden en interessant. Hoe heb je dat dan allemaal gedaan? En hoe was dat nou eigenlijk voor je? Maar het kan ook moeilijk zijn. Op het moment dat je ruzie zou hebben dan zou je bijvoorbeeld uitgescholden kunnen worden met ‘vieze homo!’. Mocht dit gebeuren, bespreek dit dan met groepsleiding. Groepsleiding is er voor jou. Als je iets vervelends ervaart kan je dat altijd melden en dan doen ze er 9 van de 10 keer wat aan. Je bent niet meer of minder dan anderen op wie je ook maar valt, dus laat je ook niet zo behandelen!

Relaties en seksualiteit

Dit blog werd geschreven door een jongere op een woongroep bij Jarabee, naar aanleiding van de 'Week van de Lentekriebels', die dit voorjaar plaatsvond. Een themaweek over relaties en seksualiteit. Binnen Jarabee zijn seksualiteit, intimiteit en relaties onderwerp van gesprek op de groepen en bij behandelingen.

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram